Таг: Вселенски Собор

Соборот на Крит покажа како единствено може да се реши проблемот на шизматичката МПЦ

Постои ли уште некој во оваа наша Македонија, на кого не му е јасно дека непризнатата МПЦ, прецизно кажано – не е дел од Едната, Света, Соборна и Апостолска Православна Црква!

На таков расцеп и со реалноста во последно време сѐ повеќе се изложува шизматичкиот поп Бобан, роднина и шеф на кабинетот на шизматичкиот архиепископ г. Стефан. Вчера, а веројатно нема да му биде и последен пат, во разговор за „Нова Македонија“ (07.07.2016, Ед. бр. 23800), во отсуство на автентични извори и аргументи, овој шеф на кабинет, се обидуваше да ја хипнотизира македонската јавност, која со одредени исклучоци, во последно време и не сака баш да биде хипнотизирана.

Прочитај повеќе

Навремена Доза 24: Лимасолскиот Митрополит Атанасиј за расколот, во Посланието до Синодот на Кипарската Црква, по повод одржувањето на Големиот Вселенски Собор

Ние исповедаме една Црква, а сè останато се ереси и расколи.

Сметам дека давањето име: „Црква“, за еретичките и расколничките заедници, е апсолутно неправилно и богословски, и догматски, и канонски, зошто постои една Црква Христова, па не можеме, еретичките и расколничките заедници или групи да ги нарекуваме Црква.

Прочитај повеќе

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén