Таг: томос

10 години Томос за Црковна автономија

Соборно Православие, празнувајќи ги нашите најголеми просветители и учители, солунските браќа, светите Методиј и Кирил, со радосен восклик и со неизмерна благодарност кон Христа Бога и Неговата Црква, се сеќава на историскиот 24. Мај 2005 година кога официјално беше издаден ТОМОС-от за автономија на канонската Црква во Р. Македонија, Православната Охридска Архиепископија.

Прочитај повеќе

МПЦ имала автономија од 1959 година?

МПЦ имала автономија од 1959 г.? Ако имала, тогаш нека го покаже, еве тука веднаш и јавно, нивниот Томос за автономија. Да го видиме сите. Тоа што го имала, сигурно не го имала на писмено. Томосот што го доби ПОА врз основа на Нишкиот договор е основата на која се гради Црквата во Р. Македонија, бидејќи тој Томос е потврдата за Соборноста на Црквата, за Соборното Православие.

Прочитај повеќе

На константинополскиот Патријарх свечено му беше предаден Томосот за автономија на Охридската Архиепископија.

Делегација на Српската Православна Црква и Православната Охридска Архиепископија во која учествуваа Архиепископот цетињски и Митрополит црногорско – приморски г. Амфилохиј, Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован и Епископот бачки г. Иринеј, на денот кога Константинополската Патријаршија го слави споменот на светиот Фотиј Патријарх константинополски (06 Февруари), свечено му го предаде, на Архиепископот константинополски […]

Прочитај повеќе

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén