Таг: Стефан Велјановски

Долгите пензионерски денови на Дедото Стефан

Ги гледаме патријарсите на другите цркви како покрај богослужбите, постојано се наоѓаат во некои активности, држат предавања, организираат разни симпозиуми за теологијата па дури и за заштита на животната средина, патуваат за да се сретнат со светски духовни и политички лидери, учествуваат во јавни дебати. Тука нема потреба да се набројуваат нивните секојдневни дејности како […]

Прочитај повеќе

За “Изгрев” испрани повеќе од 6 милиони евра. Лажниот сведок, расколникот Димитар Белчовски, директно вмешан

За “Изгрев” биле испрани повеќе од 6 милиони евра.

Расколничкиот клирик Белчовски се потпишувал и ставал печати на документите за “Изгрев”, расколничката МПЦ лажела дека тоа е фалсификат, графолошкото истражување покажало дека потписот на Димитар Белчовски и печатот на расколничката МПЦ се автентични.

Прочитај повеќе

Едно потсетување: Ќе се апси и во МПЦ

Расколничкиот клирик Димитар Белчовски вчера се појавил пред судот за да сведочи против Архиепископот Јован и Православната Охридска Архиепископија. Уште една шизофрена состојба во која, за жал, се наоѓа расколничката МПЦ – од една страна моли за преговори преку кои би ја надминала својата расколничка положба, а од друга страна прави сѐ за да не дојде до тие преговори.

Прочитај повеќе

г. Стефан – апаратчик на раздорот

Сите ние христијаните, и воопшто граѓаните на Р. Македонија, денес сме сведоци на настаните поврзани со поставувањето на крстот на кружниот тек во Бутел. Нема да навлегуваме во политичката димензија на овој настан, која е очигледна, но на кратко ќе се осврнеме на една трагична фигура во сите овие случувања.

Прочитај повеќе

Непризнатиот г. Стефан се заканува со тужби против новинари

Неодамна на некои интернет портали беше објавена фотографија, на која се гледа како на осамениот во раскол и непризнатиот во православниот свет г. Стефан лицето му е зацрвенето, а главата клапната во некој ресторан „познат по гулаш од срнечко месо и колбаси од мечка“.

Прочитај повеќе

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén