Таг: соборност

Георги Тасев: КОГА МОЛКОТ ЗНАЧИ ЗБОРУВАЊЕ

Анализа по коментарите на новинари, самопрогласени експерти и по соопштението на ВМРО-НП за пораките на Рускиот Патријарх од Белград

Прочитај повеќе

Ѓакон Георгиј Максимов (од Руската Православна Црква): Две лаги за Црквата како основа на филетистичкиот раскол

Постојат различни расколи. Меѓу расколите, кои особено ја обременуваат Црквата во последниве децении може да се издвојат расколите од зилотскиот тип и расколите од филетистичкиот тип. Кај нив постои различен однос кон канонската Црква и различни методи на самооправдување.

Прочитај повеќе
epDavid-epMarko-hirotonija-Polikarp-01

Разликата помеѓу Едната Света Соборна и Апостолска Црква и расколот

Не беше толку одамна, кога архирасколникот Стефан се најде во Бугарија, а како што гледаме од видеото, одговорните кои беа прашани, сите до еден одрекоа дека го поканиле.

Прочитај повеќе
arhiepiskopot-jovan-sosluzhuvanje-so-vselenskiot-patrijarh

Соборното Православие значи Соборна Евхаристија

Соборното Православие значи Соборна Евхаристија, сослужување на Литургијата и заедничко причестување со Архиереи и верници од различни помесни, канонски православни цркви!

Прочитај повеќе

МПЦ имала автономија од 1959 година?

МПЦ имала автономија од 1959 г.? Ако имала, тогаш нека го покаже, еве тука веднаш и јавно, нивниот Томос за автономија. Да го видиме сите. Тоа што го имала, сигурно не го имала на писмено. Томосот што го доби ПОА врз основа на Нишкиот договор е основата на која се гради Црквата во Р. Македонија, бидејќи тој Томос е потврдата за Соборноста на Црквата, за Соборното Православие.

Прочитај повеќе
arhiepiskopot jovan sosluzhuva so patrijarhot teofil na hristoviot grob

Од пристапната беседа на Архиепископот Јован на неговата епископска хиротонија

…Господ нека ми даде благодат и енергии, онака несебично како што само Тој знае, та свештенослужејќи го Словото и принесувајќи му благодарност од сиот народ, да допринесам во единството на Црквата, толку неопходно во ова време на изопачени вредности…

…до последен здив да работам на единството како на помесната така и на Црквата во целата вселена…

– од пристапната беседа на Архиепископот Јован на неговата епископска хиротонија.

Прочитај повеќе

Соборноста на црквата не е количински ниту географски поим

Соборноста на црквата не е количински ниту географски поим. Соборноста воопшто не зависи од распространетоста или бројноста на верници.

Прочитај повеќе

Црквата е Соборна бидејќи е едно Тело Христово.

Црквата е Соборна бидејќи е едно Тело Христово. Спомнатата Соборност на Црквата се пројавува, не во размената на официјални честитки за празници, не во размената на подароци, не во размената на студенти… туку единствено во Соборната Литургија, во заедничкото богослужење и причест.

Прочитај повеќе

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén