Таг: писма

Г. ПЕТАР, ПЕНЗИОНИРАЈТЕ СЕ И СПАСЕТЕ ЈА МПЦ!

(повод: настапот на Топ Тема на ТВ Телма, 18.11.2015 г., настапот на ТВ Сонце – Гласот на народот на 14.10.2015)

Хаос – мајсторот во МПЦ, ем расчинетиот, ем расколничкиот митрополит г. Петар, за жал, одново е актуелен, и како по правило – во негативен контекст. Каде да се појави сиротиот, што да направи, само немир, раздор и манипулации остава зад себе.

Прочитај повеќе

Георги Тасев: Марјане, Марјане, суровино новинарска дали си ти, тоа, конечно огорчен!

Марјане, Марјане, суровино новинарска дали си ти, тоа, конечно огорчен?

Прочитај повеќе

Писмо за историята

Чрез
Управата на Затвор Идризово
до Директора на
Дирекция „Изпълнение на наказанията“
Скопие

Прочитај повеќе

Го водат на погубување?!!!

Злобниот, за своја среќа ја смета несреќата на другиот човек. Некои луѓе, кога гледаат како страдаат животни, се натажуваат. А, злобниот, не само што не чувствува жал пред страдањата на човекот, туку се оѕверува уште повеќе, правејќи сѐ да го уништи другиот, бидејќи тоа му причинува радост.

Прочитај повеќе

Одговор на писмото на Неговото Високопреосвештенство г. Стефан, Архиепископ охридски во раскол

Извор: poa-info.org

Прочитај повеќе

Епископ брегалнички г. Марко: Одговор на најновите манипулации од страна на расколничките јерарси

Овие денови, на одлуката на СПЦ да организира црковен суд за г. Стефан, архиепископ на МПЦ во раскол, неколкумина негови собраќа јерарси, преку медиумите, возвратија со одговор дека согласно на Уставот на МПЦ, од 1959 год., престанала да важи јурисдикцијата на СПЦ во однос на МПЦ.

Прочитај повеќе

Епископ стобиски Давид (Нинов): Отворено писмо до директорката на Комисијата за односи со верските заедници, Валентина Божиновска

Валентина, чув што кажа за вестите на ТВ Канал 5 (29.08.2014 год.), и бидејќи станува збор за јавно искажано мислење, сосема природно е да ти одговорам. Време наназад се покажуваш исцело неграмотна во однос на црковните прашања, но овој пат со твојот настап сериозно го спушташ ионака паднатиот углед на мојата татковина, кога станува збор за дејствителното почитување на некои делови од правниот поредок.

Прочитај повеќе

дипл. правник Георги Тасев: PROBATIO DIABOLICA

Коментар на измамничкото писмо на г. Стефан, објавено на повеќе јазици и лиферувано ширум Православието.

Таканареченото „ѓаволско докажување“ во правото се користи како термин во една постапка кога тужителот (во случајов МПЦ) докажува дека е сопственик на предмети (пари и имот), кои наводно се наоѓаат во фактичка власт на тужениот („присвоени“ од Архиепископот г. Јован, а „стекнати“ со кривично дело затајување).

Тоа „ѓаволско докажување“ г. Стефан го вршеше изминатите 12 години, поминати низ судските лавиринти на корумпираното македонско судство, докажувајќи дека Архиепископот г. Јован е криминалец, па малку му беше тоа, за сега да реши своите „ѓаволски докажувања“ да ги објави и ширум Православието, преку писма, наместо со покајание да се соземе и врати во канонскиот поредок на Црквата.
Се прашувам, како ли сега, споменатите во неговото писмо „аргументи“, г. Стефан ќе ги докажува пред црковниот суд, каде што наскоро ќе треба да се појави?

Прочитај повеќе

Отворен одговор на едно измамничко писмо

Поглаварот на расколниците г. Стефан, испратил писмо до канонските православни Епископи во кое го клевети Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован и упатува закани до него и до останатите Епископи на Православната Охридска Архиепископија.

Прочитај повеќе

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén