Таг: Марјан Николовски

Mнозинство беа оние кои се приклонија на прогонетите, само 12 апостоли

(одговор на текстот на Марјан Николовски: Автономијата на Вранишковски е безначајна и за СПЦ)

Прочитај повеќе

Патот на расколничката МПЦ во единство со Православието води само преку сеправославно признатата автономна Православна Охридска Архиепископија

Во недостаток на теолози од нејзиниот клир, синодот на расколничката МПЦ немо ги проследува случувањата околу сеправославниот Голем Собор, што ќе се одржи на Крит, Р. Грција, во Јуни, оваа година (на кој ќе учествува и автономната Православна Охридска Архиепископија). Поточно речено, ги проследува случувањата во агонија и низ призмата на единствените „теолози“ што ги има (Бранко Ѓорѓевски и Марјан Николовски), кои, пак, се поставени од редовите на политичките назначеници, како што релевантната меѓународна јавност го именува оној дел од новинарите во нашата земја, што се финансираат од политичари и застапуваат дневно политички интереси.

Прочитај повеќе
arhiepiskopot jovan sosluzhuva so patrijarhot teofil na hristoviot grob

дипл. правник Георги Тасев: Соборната Црква ПОА и непризнатата МПЦ-ОА – со заедничка иднина во Соборноста

Епископот Давид (Нинов), на 2.12.2015 г., одржа предавање во Р. Грција, со впечатлив и ветувачки наслов: „Килкис и Струмица – градови со заедничка иднина“. Ова предавање постигна една цел, а таа бездруго е одржување на навистина скромната и повремена можност да се проговори за црковните состојби во Р. Македонија. Се разбира таа повременост е апсолутно недоволна, имајќи ја предвид сериозноста на состојбите, та останува да се надеваме дека конечно ќе прерасне во постојана и отворена дебата, која конструктивно ќе придонесе за решавање на проблемот на непризнатата МПЦ-ОА.

Прочитај повеќе

Георги Тасев: Марјане, Марјане, суровино новинарска дали си ти, тоа, конечно огорчен!

Марјане, Марјане, суровино новинарска дали си ти, тоа, конечно огорчен?

Прочитај повеќе

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén