Таг: хиротонија

epDavid-epMarko-hirotonija-Polikarp-01

Разликата помеѓу Едната Света Соборна и Апостолска Црква и расколот

Не беше толку одамна, кога архирасколникот Стефан се најде во Бугарија, а како што гледаме од видеото, одговорните кои беа прашани, сите до еден одрекоа дека го поканиле.

Прочитај повеќе
arhiepiskopot jovan sosluzhuva so patrijarhot teofil na hristoviot grob

Од пристапната беседа на Архиепископот Јован на неговата епископска хиротонија

…Господ нека ми даде благодат и енергии, онака несебично како што само Тој знае, та свештенослужејќи го Словото и принесувајќи му благодарност од сиот народ, да допринесам во единството на Црквата, толку неопходно во ова време на изопачени вредности…

…до последен здив да работам на единството како на помесната така и на Црквата во целата вселена…

– од пристапната беседа на Архиепископот Јован на неговата епископска хиротонија.

Прочитај повеќе

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén