Таг: Георгиј Максимов

Отец Георгиј Максимов (РПЦ): Припадници на канонска Црква подобро е да се молат дома отколку да одат на служба во храм на непризнатата МПЦ

Свештеникот Георгиј Максимов од Руската Православна Црква служеше Литургија, проповедаше и одржа предавање во параклисот Свети Нектариј Егински, во Скопје.

Прочитај повеќе

Ѓакон Георгиј Максимов (од Руската Православна Црква): Две лаги за Црквата како основа на филетистичкиот раскол

Постојат различни расколи. Меѓу расколите, кои особено ја обременуваат Црквата во последниве децении може да се издвојат расколите од зилотскиот тип и расколите од филетистичкиот тип. Кај нив постои различен однос кон канонската Црква и различни методи на самооправдување.

Прочитај повеќе

10 прашања за оние, коишто не се плашат да ја знаат вистината

Во посета на Православната Охридска Архиепископија, од 05-ти до 11-ти Август 2007г., се наоѓаа свештеникот на Руската Православна Црква, отецот Даниил Сисоев (кој 19-ти Ноември 2009г. маченички пострада во својот храм, кога беше застрелан од исламски екстремист), и професорот Јуриј Максимов (сега ѓакон Георгиј Максимов), и двајцата од Москва. 

Прочитај повеќе

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén