Таг: Георги Тасев (Страна 1 од 2)

Георги Тасев: Одговор на игуменот Партениј

За реакцијата на игуменот Партениј по средствата за информирање (http://religija.mk/vistinski-sloboden-e-samo-onoj-shto-se-bori-so-strastite-i-zloto-vo-sebesi/), а во врска со критиките лично кон него и неговото братство би можело да се каже следново:

Прочитај повеќе

Георги Тасев: Соборната Литургија е критериумот за љубовта, а не пишувањето служби

(за измамите на расколничкиот игумен Партениј) На 05. 01. 2017 г. во весникот „Нова Македонија“ бр. 23944 е објавен текст со наслов „Поврзаноста на Света Гора со македонската земја е нераскинлива“. Станува збор за некаков сентиментален запис на Киро Кипроски од неговото патување на Света Гора, кој  според вредноста на искажаното може да остане и […]

Прочитај повеќе

Георги Тасев: Што повеќе?

По кој знае кој пат ДПМНЕ, докажа дека „демо-христијанската“ ориентација која тврди дека ја поседува, е само маска за прикривање на своето идолопоклонство. Според зборовите на самиот основач на ВМРО-ДПМНЕ, тие веруваат всушност во извесна идеја, а самите за себе сметаат дека се религија. Значи, самиот основач кажува за своето дело, дека создава нова религија, базирана на одредена идеологија.

Прочитај повеќе

Георги Тасев: За „татковинската прослава“ на Тереза

На читателите им предлагаме едно лично мислење кое денес веројатно отстапува од вообичаеното, само со цел да покажеме дека тоталитаризмот во ставовите денес повеќе не може и нема потреба да биде наметнуван.

Прочитај повеќе

Георги Тасев: За очајното и во раскол монаштво на непризнатата МПЦ

Учењето на Црквата за расколот е дека тоа не е живот според православните завети, поминат во смирение и оддалеченост од светот, туку театрална демонстрација на Православието, преку скандирање пароли со кои расколниците ја шират лагата како вистина, смртта како спасение, очајанието како лажна надеж. Токму вакво театрално, исполнето со лаги, очајничко скандирање, дури и со еден ултимативен тон, има во обраќањето на расколничкото македонско монаштво до претстоителите на православните Цркви.

Прочитај повеќе
arhiepiskopot jovan sosluzhuva so patrijarhot teofil na hristoviot grob

дипл. правник Георги Тасев: Соборната Црква ПОА и непризнатата МПЦ-ОА – со заедничка иднина во Соборноста

Епископот Давид (Нинов), на 2.12.2015 г., одржа предавање во Р. Грција, со впечатлив и ветувачки наслов: „Килкис и Струмица – градови со заедничка иднина“. Ова предавање постигна една цел, а таа бездруго е одржување на навистина скромната и повремена можност да се проговори за црковните состојби во Р. Македонија. Се разбира таа повременост е апсолутно недоволна, имајќи ја предвид сериозноста на состојбите, та останува да се надеваме дека конечно ќе прерасне во постојана и отворена дебата, која конструктивно ќе придонесе за решавање на проблемот на непризнатата МПЦ-ОА.

Прочитај повеќе

Георги Тасев: Црковните решенија не се во перото на дилетанти

Ќе престане ли веќе еднаш, Б.Ѓ. да ниже колумни полни со фрустрации, наметнувајќи се во јавноста со своето нецрковно резонирање за актуелните случувања? И нема ли поради тоа, конечно, да биде повикан на одговорност од Црквата?  

Прочитај повеќе

Георги Тасев: Во слава на расколот – 70 тажни години шизма

Да се слават темните моменти од својата историја, од својот пад, од расцепот, да се прославува една нецрковна одлука на тогашната комунистичка гарнитура, која подоцна го ќе го одреди статусот на Македонците како расколници, очигледно го можат само народи како нашиот недоволно созреани, непросветени, паднати.

Прочитај повеќе

Георги Тасев: Марјане, Марјане, суровино новинарска дали си ти, тоа, конечно огорчен!

Марјане, Марјане, суровино новинарска дали си ти, тоа, конечно огорчен?

Прочитај повеќе

Георги Тасев: На непромисленоста ѝ нема помош. Коментар на текстот на Бранко Ѓорѓевски за „Дневник“

Дежурната медиумска труба на расколниците од МПЦ, Бранко Ѓорѓевски со својот ненаострен молив повторно замавна по интелигенцијата на граѓаните.

Прочитај повеќе

Страница 1 од 2

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén