Таг: евхаристија

МОНСТРУОЗНА НАВИКА – јереј Николај Тјумен

Изненадувачка е упорноста на некои христијани да не се причестуваат редовно. Тоа личи на лош сон… Во далечните времиња царевите гонители издавале закони со кои им забранувале на христијаните да се причестуваат, та христијаните оделе во пресрет на смртта, само за да би учествувале во Евхаристијата. А многу современи христијани се борат за правото да не се причестуваат. И таквото право ѝ го препишуваат на најправилната и најверната традиција. А тоа е монструозна традиција.

Прочитај повеќе
arhiepiskopot-jovan-sosluzhuvanje-so-vselenskiot-patrijarh

Соборното Православие значи Соборна Евхаристија

Соборното Православие значи Соборна Евхаристија, сослужување на Литургијата и заедничко причестување со Архиереи и верници од различни помесни, канонски православни цркви!

Прочитај повеќе
arhiepiskopot jovan sosluzhuva so patrijarhot teofil na hristoviot grob

Од пристапната беседа на Архиепископот Јован на неговата епископска хиротонија

…Господ нека ми даде благодат и енергии, онака несебично како што само Тој знае, та свештенослужејќи го Словото и принесувајќи му благодарност од сиот народ, да допринесам во единството на Црквата, толку неопходно во ова време на изопачени вредности…

…до последен здив да работам на единството како на помесната така и на Црквата во целата вселена…

– од пристапната беседа на Архиепископот Јован на неговата епископска хиротонија.

Прочитај повеќе

Црквата е Соборна бидејќи е едно Тело Христово.

Црквата е Соборна бидејќи е едно Тело Христово. Спомнатата Соборност на Црквата се пројавува, не во размената на официјални честитки за празници, не во размената на подароци, не во размената на студенти… туку единствено во Соборната Литургија, во заедничкото богослужење и причест.

Прочитај повеќе

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén