Таг: етнофилетизам

Ѓакон Георгиј Максимов (од Руската Православна Црква): Две лаги за Црквата како основа на филетистичкиот раскол

Постојат различни расколи. Меѓу расколите, кои особено ја обременуваат Црквата во последниве децении може да се издвојат расколите од зилотскиот тип и расколите од филетистичкиот тип. Кај нив постои различен однос кон канонската Црква и различни методи на самооправдување.

Прочитај повеќе

Етничка Црква не постои, тоа би било племенска синагога!

Етничка Црква не постои, тоа би било племенска синагога. Да се надеваме дека во иднина, одредени новинари (вклучително и М. Марковиќ) нема да бараат и етнички чист Христос.

Прочитај повеќе

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén