Таг: дискриминација

Директорот на Идризово го крши законот, Бранко Ѓорѓевски изигрува advocatus diaboli

Било кого да прашате во Управата на затворот Идризово, па дури и самиот Директор, сите ќе ви одговорат дека Архиепископот охридски Јован има законско право да користи дводневно отсуство.

Прочитај повеќе

Хелсиншки комитет за човекови права: Архиепископот Јован е првиот политички затвореник во Република Македонија по нејзиното осамостојување

Хелсиншки комитет за човекови права: Архиепископот Јован е првиот политички затвореник во Република Македонија по нејзиното осамостојување…
Покрај дискриминацијата и административните бариери со кои се соочуваат припадниците на оваа црква (ПОА) тие во јавноста се стигматизирани и нарекувани „предавници, расколници и криминалци“… 

(страница 62, „Политички затвореници“, од Извештајот за човековите права во Р.Македонија за 2013 година)

Прочитај повеќе

Георги Тасев: Гледачи, кои не догледуваат!

Навистина е тажно кога дел од македонските интелектуалци, каков што е на пример и г. Димитар Мирчев, професор, дипломат, советник, не ги перцепираат објективно црковните, но и демократските (не)прилики во сопствената земја, а токму поради позицијата која ја имаат во општеството, повикани се и да ги познаваат и протежираат демократските вредности.

Прочитај повеќе

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén