Таг: БПЦ

МПЦ го сака Бугарскиот патријарх за духовен татко на Македонците

Пред 15 години, кога Архиепископот Охридски Јован тргна по црковен пат да го решава проблемот на МПЦ, мнозина новинари истапија против, без притоа да го соопштат начинот на кој би се решил црковниот проблем.

Прочитај повеќе

МПЦ бара Бугарската црква да им биде мајка!

МПЦ бара Бугарската црква да им биде мајка! Бугарските бизнисмени лобираат, само заради национални причини. Таквото признавање би предизвикало другите цркви да го прекинат литургиското единство со Бугарската црква, т.е. раскол на Бугарската црква со Православието. Бугарите одамна не биле во раскол, цели 60 години. Транскрипт на писмото од МПЦ-ОА: До Светиот архиерејски синод на […]

Прочитај повеќе
epDavid-epMarko-hirotonija-Polikarp-01

Разликата помеѓу Едната Света Соборна и Апостолска Црква и расколот

Не беше толку одамна, кога архирасколникот Стефан се најде во Бугарија, а како што гледаме од видеото, одговорните кои беа прашани, сите до еден одрекоа дека го поканиле.

Прочитај повеќе

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén