Таг: Бигорски игумен Партениј

Георги Тасев: Одговор на игуменот Партениј

За реакцијата на игуменот Партениј по средствата за информирање (http://religija.mk/vistinski-sloboden-e-samo-onoj-shto-se-bori-so-strastite-i-zloto-vo-sebesi/), а во врска со критиките лично кон него и неговото братство би можело да се каже следново:

Прочитај повеќе

Бигорски дневнополитички замешателства

Осудувањето на пропагандните отрови во писмото кое се однесува на Договорот за пријателство помеѓу Р. Македонија и Р. Бугарија, објавено од братството на Бигорскиот манастир, на прв поглед е за поздравување, но во нас тлее сомнежот за претераната леснотија со која е направено истото. Неодамна на овие страници напишавме за политичкиот пресврт во животот на овие Бигорски […]

Прочитај повеќе
Партениј Бигорски златно теле

Живиот светец што свети по министерства

Во низата канонизации на “светители” кои непризнатата МПЦ-ОА ги направи оваа година, од Facebook коментарите и од пораките упатени до Соборно Православие, дознаваме дека оваа непризната црква негува посебен однос кон ликот и делото, не на Христос од соборната црква, туку кон игуменот во раскол Партениј.

Прочитај повеќе

Прошетките во природа на Бигорскиот игумен Партениј и неговите монаси

Една религиска жолта штампа објави многу битна информација дека Бигорскиот игумен Партениј бил со своите монаси на Света Гора. Толку паднаа критериумите, што јавноста веќе отрпна на ниското расколничко ниво. Замислете колку монаси, православни па и католици секојдневно ја посетуваат Света Гора, но од тоа не прават фама ни вест. Мило ни е што се […]

Прочитај повеќе
Просополатрија

Просополатријата кај расколниците

Една група верници од Православната Охридска Архиепископија ја посетивме Света Гора, како што и редовно правиме, заради поткрепа во нашите духовни животи и за да чуеме по некој скапоцен совет од светогорските монаси за проблемите со кои се соочуваме во животот во градот.

Прочитај повеќе

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén