Таг: беседа

Архиепископот охридски г.г. Јован за „Плусинфо“ (6 Мај 2016): Државата постои за нас, не ние за државата

На празникот „Животоприемен извор”, Неговото Блаженство, Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован, служеше и проповедаше во Ставропигијалниот манастир „Св. Јован Златоуст“, во Битола. Празникот „Животоприемен извор” е слава на истоименитата црква, што власта во Р. Македонија ја сруши во 2004 година.

Прочитај повеќе
arhiepiskopot jovan sosluzhuva so patrijarhot teofil na hristoviot grob

Од пристапната беседа на Архиепископот Јован на неговата епископска хиротонија

…Господ нека ми даде благодат и енергии, онака несебично како што само Тој знае, та свештенослужејќи го Словото и принесувајќи му благодарност од сиот народ, да допринесам во единството на Црквата, толку неопходно во ова време на изопачени вредности…

…до последен здив да работам на единството како на помесната така и на Црквата во целата вселена…

– од пристапната беседа на Архиепископот Јован на неговата епископска хиротонија.

Прочитај повеќе

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén