Таг: автокефалност

Соборот на Крит покажа како единствено може да се реши проблемот на шизматичката МПЦ

Постои ли уште некој во оваа наша Македонија, на кого не му е јасно дека непризнатата МПЦ, прецизно кажано – не е дел од Едната, Света, Соборна и Апостолска Православна Црква!

На таков расцеп и со реалноста во последно време сѐ повеќе се изложува шизматичкиот поп Бобан, роднина и шеф на кабинетот на шизматичкиот архиепископ г. Стефан. Вчера, а веројатно нема да му биде и последен пат, во разговор за „Нова Македонија“ (07.07.2016, Ед. бр. 23800), во отсуство на автентични извори и аргументи, овој шеф на кабинет, се обидуваше да ја хипнотизира македонската јавност, која со одредени исклучоци, во последно време и не сака баш да биде хипнотизирана.

Прочитај повеќе

Расколничките монаси на непризнатата МПЦ се изморени и разочарани

Деновиве, низ интернет овде-онде срамежливо се појави некаков текст за дипломатија на расколничките монаси, со која тие се борат за признавање на автокефалноста на расколничката МПЦ. Во текстот, расколничките монаси велат: „Сметаме дека овој измислен и повеќе политички, отколку еклисиолошки проблем, е непотребен и штетен на православното единство“.

Прочитај повеќе

Патријарх Кирил: Автокефалијата е прашање на сеправославен консензус

Меѓу темите разгледувани за време на подготовките за Сеправославниот Собор на Крит, оваа година, е и темата за прашањето на автономијата, начинот на нејзино стекнување, додека во подготвителните средби се зборуваше и за автокефалијата и начинот за нејзино прогласување.

Прочитај повеќе

Патот на расколничката МПЦ во единство со Православието води само преку сеправославно признатата автономна Православна Охридска Архиепископија

Во недостаток на теолози од нејзиниот клир, синодот на расколничката МПЦ немо ги проследува случувањата околу сеправославниот Голем Собор, што ќе се одржи на Крит, Р. Грција, во Јуни, оваа година (на кој ќе учествува и автономната Православна Охридска Архиепископија). Поточно речено, ги проследува случувањата во агонија и низ призмата на единствените „теолози“ што ги има (Бранко Ѓорѓевски и Марјан Николовски), кои, пак, се поставени од редовите на политичките назначеници, како што релевантната меѓународна јавност го именува оној дел од новинарите во нашата земја, што се финансираат од политичари и застапуваат дневно политички интереси.

Прочитај повеќе

Чомовски: Автокефалијата на МПЦ е дело на комунизмот!

На упатените во црковните работи, а такви во Р. Македонија има сѐ повеќе, позната им е историската оставштина на Доне Илиевски, со наслов „Смислата на некои отпори против автокефалијата на МПЦ“. Оваа книга е објавена во Скопје, 1970 година. Во неа недвосмислено и кристално јасно е објаснето дека одлуката за самопрогласувањето автокефалија на МПЦ и нејзино прекинување на литургиското единство со сите православни цркви ја донела Комунистичката партија на Југославија, 1967 г., во Белград. Како што истакнува авторот на книгата, најгласен функционер за спроведувањето на таа одлука бил Едвард Кардељ, придружуван од Стамболиќ, Влаховиќ и други. Секој заинтересиран може да ја побара и прочита оваа објава на вистината во редовите испишани од Доне Илиевски.

Прочитај повеќе
arhiepiskopot-jovan-sosluzhuvanje-so-vselenskiot-patrijarh

До кога во раскол?

Тоа што епископите, духовниците и свештениците на МПЦ не му го кажуваат на својот народ, токму тоа неодамна го кажа досегашниот амбасадор на Р. Македонија во Р. Србија, г. Љубиша Георгиевски, пред избраните народни пратеници во Собранието на РМ. 

Прочитај повеќе

МПЦ под притисок и во несогласие!

На 07.02.2014г. во „Вечер“ (бр.15501), беше објавено интервју со младиот расколнички митрополит Јосиф од Тетово. Во неговите одговори тој ја изопачува вистината и покажува основна црковна неписменост. Истовремено сведочи за несогласието што постои во расколничката МПЦ, ако се земе предвид неодамна изречениот став на поискусниот и поупатениот расколнички митрополит Тимотеј, кој неколку дена подоцна, на 11.02.2014г. за Дојче Веле недвосмислено изјави дека: „одамна е јасно дека признавањето на МПЦ-ОА треба да стигне преку СПЦ“.

Прочитај повеќе

10 прашања за оние, коишто не се плашат да ја знаат вистината

Во посета на Православната Охридска Архиепископија, од 05-ти до 11-ти Август 2007г., се наоѓаа свештеникот на Руската Православна Црква, отецот Даниил Сисоев (кој 19-ти Ноември 2009г. маченички пострада во својот храм, кога беше застрелан од исламски екстремист), и професорот Јуриј Максимов (сега ѓакон Георгиј Максимов), и двајцата од Москва. 

Прочитај повеќе

Автокефалија на заблудата

На 31.01.2014 г., неделникот „Плоштад“ го објави инервјуто со младиот расколнички митрополит Јосиф од Куманово. Искрено кажано, се мислевме, како верници на Соборната Црква, дали воопшто да го коментираме тоа интервју, па на крај ни преовладеа мислењето дека сепак сакаме да му помогнеме на дедото Јосиф, со цел што поретко да му се повторуваат вакви промашувања.

Прочитај повеќе

Анализа на текст објавен во Дневник на 27 Јануари 2014

Во весникот „Дневник“ (27.01.2014), отпечатен е насловот „Грчката Црква и СПЦ се во државен скут, а не МПЦ“! Едноставно и сликовито, народната мудрост на ваквите написи би одговорила со: крадецот мисли дека сите крадат!
Ние нема да се послужиме со тој говор, но ќе се осврнеме на исказот на дедото Тимотеј, кој вели: „таквите тврдења дека сме црква што ја направиле новите државни (читај: комунистички) власти сме ги слушнале повеќепати“… Зошто вели: сме ги слушнале повеќепати?

Прочитај повеќе

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén