Таг: Анализа (Страна 1 од 7)

Зошто МПЦ не го коментира уставот на БПЦ?

Зошто МПЦ не го коментира уставот на БПЦ?

Синодот на МПЦ одржал зедница за да го осуди текстот на новиот устав на СПЦ како националшовинистички и експанзионистички. Човек и да ги разбере доколку СПЦ имаа донесено таков устав. Но да се собира синодот на МПЦ за текст на устав кој е само интернет гласина, текст на устав за кој СПЦ се нема произнесено […]

Прочитај повеќе

Досие: Љубчо расколникува

Во следново интервју го гледаме Љубчо како ѝ по толку години си бара изговори зошто МПЦ сè уште скита околу православието, а се прави недоветен, дека одговорен за тоа е највеќе тој. Од позиција на сила, а како докажан србомрзец, но со тоа и човекомрзец, не го поддржа во свое време Нишкиот договор, и ги […]

Прочитај повеќе

Резилот на МПЦ им станува очигледен на сите

Да погледнеме накратко во блиското минато на МПЦ. Во 2002 г, МПЦ го потпиша нишкиот договор, а после враќањето во Скопје, владиците на МПЦ плукнаа на своите потписи. Со таа постапка придонесоа во православниот свет на нив да гледаат како на неодговорни личности. Потоа побараа државата да спроведе затвори врз Архиепископот Охридски Јован и судски […]

Прочитај повеќе

Варваризмот на МПЦ во потрага по светители

Што имаат заедничко оние кои живеат во мракот на расколот, со светоста на еден човек од Соборната Црква?

Прочитај повеќе

Свештеници – рокери

(осврт кон мисијата на Црквата) При една моја дамнешна посета на Гората Атонска, местото на непрестајните молитвословија за целиот свет, имав прилика да присуствувам на еден за мене многу значаен разговор со некои од тамошните подвижници и нивни во тоа време познати и актуелни посетители.

Прочитај повеќе

Георги Тасев: Одговор на игуменот Партениј

За реакцијата на игуменот Партениј по средствата за информирање (http://religija.mk/vistinski-sloboden-e-samo-onoj-shto-se-bori-so-strastite-i-zloto-vo-sebesi/), а во врска со критиките лично кон него и неговото братство би можело да се каже следново:

Прочитај повеќе

Бигорски дневнополитички замешателства

Осудувањето на пропагандните отрови во писмото кое се однесува на Договорот за пријателство помеѓу Р. Македонија и Р. Бугарија, објавено од братството на Бигорскиот манастир, на прв поглед е за поздравување, но во нас тлее сомнежот за претераната леснотија со која е направено истото. Неодамна на овие страници напишавме за политичкиот пресврт во животот на овие Бигорски […]

Прочитај повеќе
Партениј Бигорски златно теле

Живиот светец што свети по министерства

Во низата канонизации на “светители” кои непризнатата МПЦ-ОА ги направи оваа година, од Facebook коментарите и од пораките упатени до Соборно Православие, дознаваме дека оваа непризната црква негува посебен однос кон ликот и делото, не на Христос од соборната црква, туку кон игуменот во раскол Партениј.

Прочитај повеќе

МПЦ нема проблем со името

Голема манипулација е кога клирот на МПЦ говори за суштински проблеми на МПЦ со името, и за политика насочена против МПЦ и Државата. Тоа досега јавно го имаат нагласено и нивниот поглавар Стефан, и владиците Наум, Климент, Методиј, игуменот Партениј, како и останати членови на МПЦ.

Прочитај повеќе

Дедо Стефан и екипата свечено ги облекоа новите дресови

На исток ништо ново. Дедо Стефан со екипата отиде кај новиот тренер и се пожали дека со претходниот тренер имале „образовни проблеми, долгогодишна негрижа на црковното културно наследство, узурпација на црковно земјиште, за што досега немало политичка волја за решенија“, а заради приликата да биде примен плукна и на затворените политки на претходната власт кои […]

Прочитај повеќе

Страница 1 од 7

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén