Соборноста на црквата не е количински ниту географски поим. Соборноста воопшто не зависи од распространетоста или бројноста на верници.

Црквата беше Соборна дури и тогаш кога православните заедници беа осамени островчиња во морето на прогоните, на ересите, на безверието. Надвор од Соборноста никој не се спасува, ќе речат отците. Слично на претходниот пост беше и на погребот на блаженоупокоениот Патријарх Павле.

На Литургијата служеа Архиепископот Јован и сите наши Епископи од ПОА, заедно со Патријарси и Епископи од сите помесни православни цркви.

episkop-marko-episkop-david-pogreb-na-patrijarh-pavle