Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован, на 11 Октомври 2015 год., одржа предавање на тема: Страдањето на Црквата во Р. Македонија во 21 век – Македонскиот раскол.

Видео линк од предавањето, коешто се емитуваше во живо, беше поставен на насловната страница на извесната православна социјална мрежа Поуке.орг, којашто и го организираше ова предавање на својот YouTube профил.

За време на предавањето, соговорник на Архиепископот охридски г.г. Јован беше мр Александар Милојков, теолог. После предавањето, кое предизвика голем интерес, гледачите имаа можност да му поставуваат прашања на Архиепископот охридски и Митрополит скопски г.г. Јован.

Извор: poa-info.org