Ο Αρχιμανδρίτης Πορφύριος Μπατσαράς στο δικό του FB προφίλ για το Πάσχα έκανε μια διαφήμιση της σχισματικής μονής «Μπίγορσκι» από την σχισματική λεγόμενη «μακεδονική» εκκλησία. Για αυτό το λόγο είχαμε μια αλληλογραφία στο FB προφίλ του Αρχιμανδρίτη Πορφυρίου Μπατσαρά, με επιχειρήματα υπέρ και κατά το αυτοκέφαλο της σχισματική «μακεδονικής» εκκλησίας.

Οι πατέρες Πορφύριος Μπατσαράς και Ματθαίος Ψωμάς (ο οποίος έχει έρθει στην ακολουθία των σχισματικών στη Βόρεια Μακεδονία), είχαν την στάση ότι, χωρίς προϋποθέσεις, η «μακεδονική» εκκλησία πρέπει να είναι αυτοκέφαλη, εγώ είπα ότι δεν είμαι εναντίον, αλλά με κάποιες προϋποθέσεις.

Πολύ παράξενο, μετά από μερικές μέρες συζήτηση (19 – 22 Απριλίου), ο π. Πορφύριος έσβησε την αλληλογραφία.

Εγώ, πριν να την σβήσει, έκανα στιγμιότυπα οθόνης και μετέφερα την αλληλογραφία στο word, διόρθωσα κάποια ορθογραφικά λάθη, έβαλα τόνους (ο π. Ματθαίος δεν χρησιμοποιεί τόνος), και υπογράμμισα κάποιες εκφράσεις. Εδώ προτείνω την αλληλογραφία στην προσοχή σας:

Georgi Tasev: Πολύ παράξενο, από τότε που φύγατε από το Όρος σαν να έχετε χάσει το κριτήριο, και για το Πάσχα, μας παρουσιάζετε σχισματικούς από την «μακεδονική» εκκλησία. Να είστε καλά. Χριστός Ανέστη!

Πορφύριος Νικόλαος Μπατσαράς: Ωραία η κριτική σου και δεκτή. Εκείνο που σκέφτομαι είναι ότι όλα τα παιδιά του Αγίου Κλήμη βάζουν πιο ψηλά το έθνος από την Εκκλησία. Καλό είναι να σκεφτόμαστε και πώς οδηγήθηκαν στο σχίσμα, και πόσες προσπάθειες κάνουν να γυρίσουν στην Κοινωνία, πάντως όχι με τους αγαπητούς Σέρβους, που είναι η αιτία του κακού, όχι μόνο από τον 13ο αιώνα, που πιθανώς να το γνωρίζεις, αλλά και πολύ πρόσφατα. Ας όψονται οι υπεύθυνοι. Κατά τα άλλα, άσε να ξέρω λίγα περισσότερα. Ας περιμένουμε λίγο ακόμα. Γνωριζόμαστε; Αληθώς Ανέστη.

Ματθαίος Ψωμάς: Πορφύριος Νικόλαος Μπατσαράς, πρέπει να γίνουν τα αδύνατα δυνατά να επιστρέψουν οι αδελφοί στην κανονικότητα!! Διαφορές και προβλήματα θα επιλυθούν με την βοήθεια του Θεού. Χριστός Ανέστη!

Georgi Tasev: Πορφύριος Νικόλαος Μπατσαράς, Γέροντα, δεν θα συμφωνήσω ότι όλα τα παιδιά του Αγ. Κλήμη προτείνουν το έθνος παρά την Εκκλησία. Εγώ είμαι Σλαβομακεδόνας από την σημερινή Βόρεια Μακεδονία, αλλά εκκλησιαστικά υπάγομαι στη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας που είναι στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Σερβίας. Και υπάρχουν πολλοί όπως εμένα που θεωρούν την Καθολικότητα της Εκκλησίας μας σημαντικότερη από το έθνος.

Δυστυχώς υπάρχουν και τέτοιοι για τους οποίους μιλάτε εσείς, αλλά αυτοί είναι σχισματικοί από την λεγόμενη «μακεδονική» ορθόδοξη εκκλησία. Ιδιαιτέρως αυτό το κάνει ο Παρθένιος, ο οποίος φανερά δείχνει το μίσος του για τους Σέρβους και ακριβώς για αυτό το λόγο δεν θέλει να επιστρέψει στην Εκκλησία.

Αυτό είναι παράξενο επειδή δεν θέλει να μάθει τίποτε από τους προκάτοχούς του. Υπάρχουν έγγραφα όπου οι προκάτοχοι του από το 19 αι. π.χ. ο ηγούμενος Αρσένιος στις 1837 και ο ηγούμενος Χαρίτων 1889, υψώνουν και μνημονεύουν τον ηγεμόνα Μίλος και άλλους και υπενθυμίζουν ότι Σέρβοι ηγεμόνες ήταν κτήτορες του «Μπίγορσκι».

Για αυτό το λόγο δεν καταλαβαίνω πως ένας πνευματικός όπως εσείς μπορεί να χρησιμοποιεί τέτοιες λέξεις ότι «οι Σέρβοι είναι αιτία του κακού» στη πατρίδα μου, σε στιγμή που αυτοί μαζί με τους Βυζαντινούς έχουν κτίσει όλα τα μνημεία που είναι κληρονομιά του παγκόσμιου πολιτισμού (όχι οι Βούλγαροι, και ο Παρθένιος λέει ότι η Βουλγαρική Εξαρχία είναι δίκη τους μητέρα εκκλησία).

Και να μην ξεχάσουμε, η Σερβία απελευθέρωσε την σημερινή Βόρεια Μακεδονία από τους Οθωμανούς που ήταν εδώ 5 αιώνες και χειροτόνησε επισκόπους για την λεγόμενη «μακεδονική» εκκλησία.

Αλλά είναι γεγονός ότι αυτή η λεγόμενη «μακεδονική» εκκλησία με την απόφαση του κομουνιστικού κόμματος της Γιουγκοσλαβίας με το πραξικόπημα από τους κομμουνιστές 1967 πέρασε στο σχίσμα στη οποία βρίσκεται και σήμερα. Οι κομουνιστές ανακηρύξαν «το αυτοκέφαλο».

Οι προσπάθειες έχουν γίνει από τότε μέχρι και σήμερα. Και από όλους τους ορθόδοξους έχουν ακούσει ότι χρειάζεται μετάνοια. Αυτό τους λείπει. Όταν θα αποκτήσουν μετάνοια θα αποκτήσουν και ενότητα. Τελικά πιο σημαντικό είναι να είσαι μέρος της Μιας, Αγίας, Αποστολικής και Καθολικής Εκκλησίας.

Και στο τέλος, σας γνωρίζω από τότε που ήσασταν στη Σιμονόπετρα, έχω έρθει, αλλά έχω έρθει για προσκύνημα και στο Μοναστήρι σας στη Βέροια, ήμουν στη Θεία Λειτουργία και μαζί σας κοινώνησα με το Άγιο Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Ευλογείτε.

Πορφύριος Νικόλαος Μπατσαράς: Georgi Tasev, όταν θα ξαναρθείς, θα μιλήσουμε πάλι. Και εσύ έχεις δίκαιο και ο π. Παρθένιος έχει δίκαιο και εγώ έχω δίκαιο. Βλέπεις είναι πολύ μπερδεμένα τα πράγματα από πολύ παλαιά και δυστυχώς συνεχίζεται το μπέρδεμα. Την ιστορία την γράφει ο καθένας από την πλευρά του. Όταν τον 13ο αιώνα υποσκελίστηκε η Αρχιεπισκοπή Αχρίδας από το Πέκιον αρχίζει το πρόβλημα και πρέπει να το παραδεχθείς. Όταν έρθεις θα τα πούμε. Με ενδιαφέρει ο Όσιος Ιωαννίκιος Ρακοτίντσι, που είδα στην σελίδα Σου. Χριστός Ανέστη!

Ματθαίος Ψωμάς: GeorgiTasev, τόσο εύκολα ξεχάσατε τα εγκλήματά των σέρβωνστον χώρο της Βόρειας Μακεδονίας αρχές του 20ου για να εξσερβίσουν τον πληθυσμό!!

Georgi Tasev: Πορφύριος Νικόλαος Μπατσαράς, Ευλογείτε Γέροντα. Σας καταλαβαίνω απολύτως. Δεν μπορώ μόνο να καταλάβω πως είναι δυνατόν ο π. Παρθένιος να έχει δίκαιο; Υπάρχει ευλογημένο σχίσμα; Για πιο λόγο να σχετικοποιούμε τα πράγματα που έχουν σημασία για την σωτηρία;

Ο π. Παρθένιος βρίσκεται σε σχίσμα με την Ορθοδοξία και απορρίπτει την κοινωνία με την Καθολική Εκκλησία, σχίζοντας το χιτώνα του Χριστού. Πάνω από όλα, αυτός πάντοτε κάνει δικαιολογίες για το σχίσμα και κατηγορεί τους άλλους!!! Αντίθετα από αυτό που το κάνει ο Παρθένιος, ένας Άγιος έχει πει: και στη κόλαση ας είμαι, μόνο να είμαι στην ενότητα με τον Θεό.

Σχετικά με την ιστορία, πια είναι η ανάγκη να γυρίσουμε στο 13 αι.; Αλλά για την νεότερη ιστορία όλα είναι ξεκάθαρα, έχουμε άτομα που ακόμα ζουν και δίνουν μαρτυρίες. Πολύ σύντομα:

Το Κομουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας για να σπάσει την ενότητα της Σερβικής Εκκλησίας η οποία ήταν έναντι της δικτατορίας είπε στους σλαβομακεδόνες κομουνιστές να δημιουργήσουν εκκλησία, την λεγόμενη «μακεδονική» εκκλησία και στο συνεδρίου του κόμματος αποφασίζουν η εκκλησία αυτή να αυτοανακηρύξει το αυτοκέφαλο, παρόλο που συνειδητά ήξεραν ότι θα προκαλέσουν σχίσμα.

Τα εκκλησιαστικά πρόσωπα από την τότε Σοσιαλιστική Μακεδονία στις 1967 μόνο εφάρμοσαν αυτή την απόφαση και έγιναν σχισματική. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τώρα όλες οι τοπικές εκκλησίες πρέπει να αναγνωρίσουν την απόφαση του κομουνιστικού κόμματος;

Σχετικά με τον αρχιμανδρίτη π. Ιωαννίκιο έχω γράψει ένα κείμενο. Αυτός κοιμήθηκε 1940 ως κληρικός της Σερβικής Εκκλησίας. Με την πρόνοια του Θεού ο τάφος του άνοιξε στη δεκαετία του 80, και το σώμα του ήταν άφθαρτο. Οι χωρικοί μετέφεραν το σώμα στο ναό αλλά ο σχισματικός αρχιεπίσκοπος διέταξε να το γυρίσουν στο τάφο. Εμείς οι πιστοί πολλές φορές ζητήσαμε να δείξουν φροντίδα για τα λείψανα, αλλά τίποτα. Έγινε πλημμύρα, ο τάφος γέμισε με νερό και έτσι έμεινε κάποιο χρονικό διάστημα. Η απροσεξία των σχισματικών έδιωξε την ευλογία του Θεού και το σώμα του αρχιμανδρίτη μετά από τόσα χρόνια καταστράφηκε. Μετά ήταν μάταια όταν ήρθαν οι σχισματικοί και πήραν αυτό που έμεινε. Για να είναι η ειρωνεία μεγαλύτερη τον ανακηρύξαν για άγιο της λεγόμενης «μακεδονικής» εκκλησίας. Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Georgi Tasev: Ματθαίος Ψωμάς, Πάτερ ευλογείτε. Σχετικά με τους Σέρβους έγραψα προηγούμενος την δίκη μου άποψη. Παρόλο αυτά που λέτε, εγώ δεν είμαι σκλάβος της πολιτικά γραμμένης ιστορίας (ακριβώς όπως λέει ο π. Πορφύριος, ο κάθε ένας από την δίκη του πλευρά).

Για μένα μόνο έχει σημασία η πραγματική εκκλησιαστική αλήθεια και η ζωή στη Καθολική μας Εκκλησία. Για αυτό το λόγο δεν είμαι σκλάβος του παρελθόντος, αλλά περιμένω τον Χριστό μας από το μέλλον.

Πάντως, είναι λίγο παράξενο για μένα, που εγώ ως Σλαβομακεδόνας δεν δείχνω ενδιαφέρον για τα ιστορικά μπερδέματα για να μην πέσω με το πνεύμα, αλλά αφήνω η Εκκλησία να ενεργεί, και από την άλλη πλευρά εσείς ως Έλληνας δείχνετε μεγαλύτερη «φροντίδα» και με «προστατεύετε» εμένα, περισσότερα από ο,τι ο ίδιος «προστατεύω» τον εαυτό μου από τους Σέρβους. Δεν είναι αναγκαίο αυτό! Πάντοτε έχω στο νου μου τα λόγια του Απόστολου: «ούτε να ασχολούνται με μύθους και με απέραντες γενεαλογίες. Αυτά φέρνουν περισσότερα εριστικές συζητήσεις, παρά την εκπλήρωση του σχεδίου του Θεού, σύμφωνα με την πίστη μας» (Α’ Τιμόθεον 1. 4).

Αλλά, επειδή μιλάτε για την ιστορία του 20 αι., θυμάμαι ότι οι Έλληνες έδιωξαν 30.000 παιδιά από το δικό μου σλαβομακεδινικό λαό από την Βόρεια Ελλάδα, τα παιδιά που έμειναν χωρίς τίποτα. Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Αλλά εγώ ποτέ δεν θα ζητάω δικαιολογίες για κάτι που μπορεί να μας χωρίσει και ποτέ δεν θα αφήσω κάτι από το παρελθόν να μας χωρίσει, επειδή ειλικρινά αγαπάω τους αδελφούς μου Έλληνες και όπως σας είπα περιμένω τον Χριστό από το μέλλον. Για αυτό το λόγο και σήμερα είμαι μαζί σας στη Μια, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία μας. Οποίος θέλει να είναι σκλάβος της ιστορίας πάντοτε θα ζητάει δικαιολογίες. Χριστός Ανέστη!

Πορφύριος Νικόλαος Μπατσαράς: Georgi Tasev, προσκύνησα στο Ρακοτίντσι. Έμαθα τον Βίο του και έγραψα γράμμα στον π. Αμφιλόχιο να τον τιμήσουν. Δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον.

Γύρω από την λίμνη Αχρίδα υπήρχαν Αρχαίοι λαοί, ήσυχοι, λίγοι και φτωχοί. Ποτέ δεν κατάφεραν να γίνουν δύναμη. Παραδόξως, είχαν Αρχιεπισκοπή. Αυτούς τους λαούς πάντα τους προσετερίζονταν οι γείτονες και τους είχαν υποτελείς. Ποτέ δεν έγιναν κράτος. Ε, λοιπόν, Γεώργιε, οι πρώτοι που τους υποτίμησαν ήταν οι Σέρβοι τον 13ο αιώνα. Γι’ αυτό πρέπει – επιβάλλεται να ξέρουμε ιστορία. Αλλά μέσα στην ιστορία εισέρχεται ο Κύριός μας και σώζει τους πιστεύοντας εις αυτόν. Τα περί γεννεαλογιών του Παύλου αναφέρονται στους Εβραίους που θυμόταν τις γεννεαλογίες τους αλλά ξεχνούσαν τον Θεό. Ημίν ουχ ούτως. Χαίρε. Χρόνια Πολλά, με το Νέο.

Ματθαίος Ψωμάς: Georgi Tasev, σφάλματα και λάθη έχουν κάνει όλοι, κανείς δεν είναι άμωμος! Και γι’ αυτο πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Στην σημερνή κατάσταση το να θέλουν οι Σέρβοι να έχουν ρόλο εκκλησιαστικό στον χώρο της ΒΜ είναι βλακεία!

Georgi Tasev: Αγαπητοί πατέρες, Πορφύριος Νικόλαος Μπατσαράς, Ματθαίος Ψωμάς, πρώτα, ποιοι είναι αυτοί οι λαοί γύρο από την Αχρίδα; Ήδη είπα προηγούμενος, να μην σχετικοποιηούμε τα πράγματα. Νομίζετε ότι εγώ δεν ξέρω την ιστορία μου; Γυρίσατε 800 χρόνια πίσω και ξεχάσατε τους κομμουνιστές. Για να ξέρουμε την ιστορία, πρέπει να δώσετε συγκεκριμένα ονόματα των λαών αυτών, αλλά με επιστημονικές παραπομπές! «Υπήρχαν λαοί» ακούγετε πολύ αφηρημένο, χωρίς ιστορική υποστήριξη και δίχως επιστημονικό υπόβαθρο.

Ο Χριστός μπήκε στην ιστορία αλλά εμείς οι ορθόδοξοι την κάναμε άνω κάτω και με μια μεταφορική έννοια γίναμε σαν τους Εβραίους για τους οποίους μιλάει ο Απόστολος, και συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε ξεχάσει τον Θεό. Στο Όρος μου έχουν πει ότι είναι καλύτερα να έχω ταπεινές σκέψεις, παρά να νομίζω ότι ξέρω τα πάντα.

Η Βόρεια Μακεδονία εκκλησιαστικά υπάγεται στο Πατριαρχείο Σερβίας σύμφωνα με το Τόμο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αγαπάω το Οικουμενικό Θρόνο και αυτή η αγάπη μου ανοίγει τα μάτια να πω ότι ταπεινά και ρεαλιστικά σκέφτομαι – αν κάποιος νομίζει ότι αυτή την πραγματικότητα μπορεί μονόπλευρα να την αλλάξει, παρά να βρει λύση για το πρόβλημα, θα δημιουργήσει αλλά δέκα προβλήματα και θα είναι υπεύθυνος μπροστά στον Θεός και αιτία για άλλες πληγές στο Σώμα του Χριστού μας. Μονόπλευρη εισπήδηση στο άλλο κανονικό έδαφος δεν έχει εκκλησιαστικό υπόβαθρο.

Αγαπητοί πατέρες, βεβαίως εσείς έχετε γνώσεις που εγώ δεν τις έχω, αλλά μήπως θα συμφωνήσετε ότι η λύση αυτού του προβλήματος δεν εξαρτάται ούτε από μένα, ούτε από σας. Λοιπόν, ούτε εγώ θα λύσω το πρόβλημα, ούτε εσείς δεν θα το λύσετε.

Και για αυτό το λόγο είπα καλύτερα να κάνω προσευχή και να περνάω το χρόνο με τα τρία μου αγαπητά παιδιά, παρά να γράφω εδώ. Τελικά ποιος είμαι εγώ, να λέω σε σας πράγματα που τα ξέρετε καλύτερα από μένα. Με συγχωρείτε αν με κάποια σκληρή λέξη σας λύπησα. Την ευχή σας!

Ματθαίος Ψωμάς: Georgi Tasev, ανήκε όσο ήταν μέσα στο ιδιο κράτος. Και γι’ αυτο και μόνο παραχωρήθηκε. Οι τόμοι αλλάζουν. Το ποίμνιο της BM δεν θέλει την εξάρτηση του από Σερβία. Εξάλλου, η Σερβική Εκκλησία σήμερα είναι ενα παράρτημα της Μόσχας.

Πορφύριος Νικόλαος Μπατσαράς: Georgi Tasev, αυτά που λες σήμερα, αγαπητέ Γεώργιε, περί προσευχής κλπ., εμείς – τα λέμε από την αρχή. Ως προς τις επιστημονικές παραπομπές, δεν ξερω αν σπούδασες, εμείς κάτι κάναμε, ιστορικό αρχαιολογικό Φιλοσοφικής Θεσσαλονίκης και Θεολογία. Αυτά λοιπόν διδάσκονται στα Πανεπιστήμια των Σκοπίων. Και κάτι τελευταίο. Τώρα που έγινε ανεξάρτητο κράτος μπορεί να ρυθμίσει μόνο του την εκκλησιαστική του ταυτότητα. Να είσαι καλά. Χαίρετε.

Georgi Tasev: Πορφύριος Νικόλαος Μπατσαράς, Ματθαιος Ψωμας, εγώ έχω πανεπιστημιακό πτυχίο, είμαι απόφοιτος του Πανεπιστημίου των Σκοπίων. Αλλά, και να μην ήμουν, δεν έχω δικαίωμα να μιλάω για παραπομπές αν έχω διαβάσει αρκετά ιστορικά βιβλία; Εσείς μου αναφέρατε πτυχία, αλλά δεν μου αναφέρατε παραπομπές!

Προσωπικά δεν είμαι εναντίον η ΒΜ να έχει δίκη της αυτοκέφαλη εκκλησία. Ούτε οι Σέρβοι δεν είναι εναντίον. Έχω μείνει έκπληκτος από τους λογισμούς και τις λέξεις σας! Μόνο που όλοι (αρχίζοντας από μένα τον τελευταίο λαϊκό μέχρι το Πατριάρχη Σερβίας), κάνουν προσπάθεια αυτή η διαδικασία να γίνει με ένα αδελφικό και κανονικό τρόπο, όχι με την αναγνωρίσει της απόφασης του κομμουνιστικού κόμματος.

Αν δεν γίνει με αδελφικό και κανονικό τρόπο πως θα κοιτάξουν οι αδελφοί ο ένας τον άλλον στα μάτια τους, αν το κάνουν αυτό με βία, μονόπλευρα, αμέσως, μόνο επειδή υπάρχει ανεξάρτητο κράτος ΒΜ;

Το Κονγκό, η Ουγκάντα, η Νότια Αφρική (εκεί που περισσότεροι ορθόδοξοι είναι οι μαύροι μας αδελφοί)… είναι ανεξάρτητα κράτη. Μπορούν από μόνοι τους να ρυθμίσουν την εκκλησιαστική τους ταυτότητα ή όχι; Πρέπει να περιμένουμε αύριο ο Οικουμενικός να τους δώσει το αυτοκέφαλο; Πρέπει να το ζητήσουν αυτό επειδή είναι ανεξάρτητα κράτη;

Τελικά, ούτε η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει το αυτοκέφαλο σε όλο το έδαφος της Ελλάδας, παρόλο που η Ελλάδα είναι ανεξάρτητο κράτος. Εγώ δεν είμαι εναντίον αυτό, αλλά κάποιος μπορεί να πει (το έχω ακούσει στη Ελλάδα), ότι σε κάποια μέρη της Ελλάδας δικαιοδοσία έχει ο Πατριάρχης από κάποιο άλλο κράτος και μάλιστα η Τουρκία, ο οποίος δημόσια προσεύχεται για το τουρκικό στρατό.

Λέτε ότι τώρα η ΒΜ είναι ανεξάρτητο κράτος και αυτό είναι έτσι, αλλά από την πλευρά του δικαίου, πασίγνωστο είναι το γεγονός ότι ακόμα και στις σχέσεις μεταξύ των κρατών «η περιουσία» δεν χάνετε με την αλλαγή του ονόματος της περιοχής, αλλά μόνο αν εθελοντικά την χαρίσει κάποιος ή την παρατήσει. Έτσι είναι στις πολιτισμένες κοινωνίες.

Πορφύριος Νικόλαος Μπατσαράς: Georgi Tasev, έχεις ξεφύγει. Φτάνει. Ας το σταματήσουμε. Φτάνει. Χαίρε.

(Αυτό το έγραψε ο π. Πορφύριος και αμέσως έσβησε την αλληλογραφία)!