Страница 2 од 48

Уште во турско време, бигорските монаси го нарекувале српскиот кнез Милош свој господар

До Томосот на СПЦ од 19. 02. 1922 г., Дебарската епархија, што значи и Бигорскиот манастир се наоѓале во јурисдикцијата на Цариградската Патријаршија, а од 1922 г., Цариград со потпишан документ Томос, кој и денес е сеправославно валиден, го предава Бигорскиот манастир и епархиите во Северна Македонија на СПЦ. Но според писмото на Бигорскиот игумен […]

Прочитај повеќе

Вандализмот на расколничката МПЦ не запира ниту на гробиштата, ниту покојните не се поштедени од расколничкиот примитивизам

Со загриженост го проследивме немилиот настан на новинар од порталот “Плусинфо”, на кој му било забрането да си одбере свој свештеник за погреб на својот дедо и дополнително добил закани и навреди. Сѐ уште сме во неверување дека и во 2020 година, има лица како опишаниот расколнички поп Диме, и дека сѐ уште има организации […]

Прочитај повеќе

Во Бугарија ѝ го сменија името на МПЦ и му ја сменија титулата на расколникот Стефан

Съобщене относно неистините на портала “doxologiainfonews.com” Уважаеми, Според настоящите съвременни справки е сигурно, че днешната световна общественост е изправена пред глобален и сериозен проблем, проблемът с фалшивите новини. Това мъчение става още по-силно изразено, когато е създадено от християни, които според Божиите заповеди, меко казано, не трябва да говорят неистини! В интернет пространството на новини […]

Прочитај повеќе

Најодговорниот за ширењето на вирусот Филипче, мешетари дека други му се криви

На најголемиот лицемер во владата на Северна Македонија, Филипче, му засмета обична црковна венчавка со 25 луѓе одржана по протокол во туѓа држава, а како слеп и нем остана за прослава во неговата држава, пред крдо со повеќе од 2500 луѓе. Лицемерие на максимум! Најчесто на таквите, лажниот морал им се удира од глава.  

Прочитај повеќе

Во Бугарија ѝ го сменија името на МПЦ и му ја сменија титулата на расколникот Стефан

Съобщене относно неистините на портала “doxologiainfonews.com” Уважаеми, Според настоящите съвременни справки е сигурно, че днешната световна общественост е изправена пред глобален и сериозен проблем, проблемът с фалшивите новини. Това мъчение става още по-силно изразено, когато е създадено от християни, които според Божиите заповеди, меко казано, не трябва да говорят неистини! В интернет пространството на новини […]

Прочитај повеќе

Парада на кич и невкус

Во наци-окултен стил со навивачка бакљада започна расколничката приватна журка на Партение. Тажна слика од древното светилише кое е претворено во навивачка арена. Наместо бројно монаштво од целото православие да се збереше во Бигорски на сеправославна прослава, гледаме како тотално несоодветно за манастирски амбиент – се прави бакљада. На прв поглед помисливме дека е некоја […]

Прочитај повеќе

И Агата си легна на брашно

Најголемиот националшовинист во синодот на МПЦ, расколникот Агатангел уцвика пред притисокот на власта и индиректно најавува дека бришењето на придавката “македонска” во евентуалниот томос што би го добиле од Истанбул, нема да му биде проблем храбро да го премолчи. Слично како што и во неговото денешно обраќање Агата не гукнува ниту збор за тоа дека […]

Прочитај повеќе

1000 години Бигорски за 1000 заразени дневно.

Партениј и неговото хипертрофирано его, заради прославата 1000 години (од кои последните 50 му се во раскол), ја држи целата држава отворена, за, по денот на неговата прослава, да ја дотера бројката до 1000 заразени. Дури и медиумите со национална концесија, бесплатно емитуваат ТВ спот повикувајќи за што побројно присуство во Бигорски, а јавниот сервис […]

Прочитај повеќе

О. Стефан Санџакоски: Од своето раѓање знам дека МПЦ е удбашка творба

Расколничкиот свештеник Стефан Санџакоски, кој е угледен професор на расколничкиот теолошки факултет и ценет во расколничките кругови, оваа година, на 20. 09, во својата беседа пред народот во манастирот во Калишта, алудирајќи на расколничкиот архиепископ и синод, но и на политичарите, истакнал дека секој што од МПЦ сака да направи политичка партија не само што […]

Прочитај повеќе

Сојот, а не бројот

”Нашата Црква го цени квалитетот, а не квантитетот. Не е важен бројот на верници, туку искреноста и длабочината на нивната вера. Тоа ни го кажува и самиот Господ, и Исус, кога раскажува за случката во пустината додека Мојсеј ги чувал овците на својот дедо Јотор. Ја здогледа капината како гори, а не согорува. Мојсеј се […]

Прочитај повеќе

Страница 2 од 48

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén