arhiepiskopot jovan sosluzhuva so patrijarhot teofil na hristoviot grob

…Господ нека ми даде благодат и енергии, онака несебично како што само Тој знае, та свештенослужејќи го Словото и принесувајќи му благодарност од сиот народ, да допринесам во единството на Црквата, толку неопходно во ова време на изопачени вредности…

…до последен здив да работам на единството како на помесната така и на Црквата во целата вселена…

– од пристапната беседа на Архиепископот Јован на неговата епископска хиротонија.

На фотографијата: Пасхално литургиско сослужување на Архиепископот охридски Јован со Патријархот јерусалимски Теофил, на гробот Христов, во Јерусалим.