Ако „Книгата за единство на Црквата“ на светиот свештеномаченик Кипријан Картагински би требала да се скрати во две реченици, во нив би биле содржани зборовите од древната апостолска изрека која ја цитира и самиот картагински светител, како и заветот негов упатен до своите патства и потомци:

„Кому Црквата не му е мајка – нему Бог не му е Отец“.

„Љубовта е во единството и единството е во љубовта“.

Стр. 31, «Падение гордых»//Духовный Собеседник. 2001