Може ли да му угоди на Бога оној, кој со устата го прославува Христа, а истовремено го забива клинот на расколот во Неговото Тело – Црквата!?

Расколот им дава можност на расколниците да ја остварат најпогубната можна страст – духовната гордост. Гордоста ја суши љубовта и расколникот умира без љубов кон Бога, без таа љубов, без тој прекрасен цвет кој расте на коренот на смирението.

Расколникот умира, гордеејќи се со себе си.

Стр. 26, «Падение гордых»//Духовный Собеседник. 2001