Да направиме споредба со човечкиот организам.

Рак – тоа е кога болни келии се оттргнале од единството на живиот организам, кој ги произвел, и постанале негови убијци! Тоа се случува кога болните келии излегле од контрола на организмот и станале агресивни во однос на здравите, соседни ткива.

Така и расколниците, кои го примија духовниот живот во Црквата и од Црквата, востанаа против Неа, и бидејќи самите се осудени на духовен погибел, настојуваат со своите лаги, исто како и метастазите на ракот, да поразат други човечки души!

Стр. 21 «Падение гордых»//Духовный Собеседник. 2001