Неодамна посочивме, а еве се покажува дека мразот помеѓу Едната, Света, Соборна и Апостолска Православна Црква од една страна, и расколничката МПЦ-ОА од друга страна, полека но сигурно продолжува да се топи.

Епископите на ПОА и СПЦ, токму на Плаошник, се сретнаа со Епископот Егоревски Тихон (Шевкунов) од Московската Патријаршија и неговата придружба составена од претставници на Московската Патријаршија и припадници на расколничката МПЦ-ОА.

Дали тие се сретнале случaјно или пак средбата воопшто не била случајна, едноставно не нѝ е познато.

Дали Епископот Тихон, ја информирал Архиепископијата Охридска или Патријаршијата Пеќска за неговото доаѓање на канонското подрачје на оваа Црква исто така не нѝ е познато, но добро е познато дека така налага редот на Црквата, и дека кога Епископи од Пеќската Патријаршија учествуваат на настани во Москва, од општа култура го информираат Патријархот Московски.

Како и да е, Епископите на ПОА и СПЦ се сретнаа со Епископот Тихон и неговата придружба, во која се наоѓаа и видни припадници на расколничката МПЦ-ОА и сите заедно имаа можност срдечно да разменат по некоја реченица и заедно искрено да им посакаат, по молитвите на свети Климент Охридски, и на оние кои сѐ уште не се во единство, обединување во полнотата на Едната, Света, Соборна и Апостолска Црква, што значи обединување со канонската Црква во Р. Македонија, т.е. Православната Охридска Архиепископија.

poa spc tihon plaoshnik 02 min

poa spc tihon plaoshnik 03 min

poa spc tihon plaoshnik 04 min