Категорија: Некатегоризирано

Патријархот Вартоломеј немал намера да им даде автокефалија на расколниците од МПЦ

Патријархот во Истанбул ова му го порачал на митрополитот Неојонијски и Филаделфијски Гаврил (Папаниколау), кој како специјален пратеник на грчкиот архиепископ го посетил Фанар за да ја изрази загриженоста на архиепископот Јероним и на Православната црква на Грција по однос на ова прашање. Линк:  

Прочитај повеќе

Расколничко сестринство на кое „снешкото“ им е пред Христа

Во време на смртоносна епидемија, група добро ухлебени млади расколнички монахињи си направиле „снешко”, позираат пред него и се израдувале. Прашањето до монахињите е на што ја темелат нивната радост? Навистина, Господ Христос и Црквата негова, се изворот на вистинската радост. Но пред сѐ, тоа е духовна радост, а не облик на надворешна окезеност. Од […]

Прочитај повеќе

Дали истанбулскиот патријарх има болна амбиција да биде источен папа?

Православната наука за црквата се темели на Соборноста, Соборите на архијереи се тие кои одлучуваат на сеправославно ниво и тука истанбулскиот патријарх е прв по чест во заедница со сите други православни патријарси и епископи. Кај римокатолиците за сѐ си одлучува само папата, таму нема демократичност. Сведоци сме дека денес истанбулскиот патријарх се обидува да […]

Прочитај повеќе

Заев ѝ испратил ЅМЅ на Десковска: Укинување на владеењето на правото е тоа што не ја регистрирате ПОА (пародија)

Со оглед на тоа што власта одбива да ја спроведе пресудата од Европскиот суд за човекови права во Стразбур со кој ѝ се наложува на власта да ја регистрира ПОА, и тоа одбивање претставува флагрантно кршење на законот од страна на власта, која влијае и врз судијката Дончевска да не ја спроведе стразбуршката пресуда, а […]

Прочитај повеќе

Вартоломеј нема еднострано да ја признае МПЦ

Цариградскиот патријарх е прв меѓу еднаквите, а не прв без еднаквите. Затоа и, не дај Боже, да постои намера на сесветиот патријарх Вартоломеј за некаква еднострана и произволна пресуда во случајот на скопскиот и украинскиот раскол, тоа ќе биде израз на голема заблуда, голема духовна грешка и од аспект на поредокот на православната црква и […]

Прочитај повеќе

Соња Бојаровска: за средбата Вартоломеј – Ципрас

Голем број медиуми во Македонија ја пренесоа веста за средбата на Цариградскиот Патријарх Вартоломеј со грчкиот премиер Ципрас. Но, само делумно. Ниту еден од нив не ја пренесе суштината на веста. Сите пренесоа дека Патријархот рекол дека “во рамките на обврските на Вселенската Патријаршија е да стави крај на расколот таму каде што постои, и […]

Прочитај повеќе

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén