Категорија: Навремена доза (Страна 1 од 7)

Свештеномаченик Дионисиј Александриски, во писмо кон еден од првите расколници во Црквата

Свети свештеномаченик Дионисиј Александриски (во писмо кон расколникот Новацијан, еден од првите расколници во Црквата):

Прочитај повеќе

Свештеномаченик Иларион Троицки за отстапувањето од Црквата

„Секој што ќе отстапи од Црквата на било кој начин: во раскол, во ерес, во самоволно здружување, тој ја губи причесноста со благодатта Божја.

Прочитај повеќе

Свети Игнатиј Богоносец (Антиохиски Епископ, ученик на апостолите, II – век) за расколот

„Не лажете се браќа мои, кој ги следи оние што се во раскол, тој нема да го наследи Царството Божјо!“

Прочитај повеќе

Навремена Доза 60: Архимандрит Рафаил (Карелин) за расколот

Ако „Книгата за единство на Црквата“ на светиот свештеномаченик Кипријан Картагински би требала да се скрати во две реченици, во нив би биле содржани зборовите од древната апостолска изрека која ја цитира и самиот картагински светител, како и заветот негов упатен до своите патства и потомци: „Кому Црквата не му е мајка – нему Бог […]

Прочитај повеќе

Навремена Доза 59: Архимандрит Рафаил (Карелин) за расколот

Додека рибата се наоѓа во вода, таа не сфаќа што е тоа вода. Дури откако е уловена во мрежите и фрлена на брегот, и откако ќе почне да се гуши, сознава дека за неа водата е – живот. Така, само по смртта, и човечката душа до крај ќе сфати што е всушност Црквата, и што […]

Прочитај повеќе

Навремена Доза 58: Архимандрит Рафаил (Карелин) за расколот

Сомнежот на расколникот во вистинитоста на својата вера, е веќе една искра надеж во спасението, додека убеденоста на расколникот во својата лага, која е спремна и мачење да поднесе, е состојба во која не може да има веќе препород и враќање во Црквата. Стр. 19, «Падение гордых»//Духовный Собеседник. 2001

Прочитај повеќе

Навремена Доза 57: Архимандрит Рафаил (Карелин) за расколот

Расколот е поголемо зло, отколку она, коешто го направиле паднатите, кои во времето на прогон се одрекле од Христа, но кои потоа, жалејќи за својот грев, го преколнуваат Бога да ги прими во покајание. Овие значи, ја бараат Црквата и ѝ се молат. А тие во расколот, ѝ се противат на Црквата. Овие, до беззаконие […]

Прочитај повеќе

Навремена Доза 56: Архимандрит Рафаил (Карелин) за расколот

Расколникот, себеси се има поставено за судија над Црквата! Светителот Кипријан Картагински укажувајќи на зборовите Христови, дека во љубовта кон Бога и кон ближниот, е накратко содржано целото Свето Писмо, нѝ ја открива моралната бездна на расколот. Тој, категорички тврди дека во расколот нема, и не може да има љубов, зошто вистинската љубов стреми кон […]

Прочитај повеќе

Навремена Доза 55: Архимандрит Рафаил (Карелин) за расколот

Може ли да му угоди на Бога оној, кој со устата го прославува Христа, а истовремено го забива клинот на расколот во Неговото Тело – Црквата!? Расколот им дава можност на расколниците да ја остварат најпогубната можна страст – духовната гордост. Гордоста ја суши љубовта и расколникот умира без љубов кон Бога, без таа љубов, […]

Прочитај повеќе

Навремена Доза 54: Архимандрит Рафаил (Карелин) за расколот

Во расколот, одрекувањето од Христа се врши во името на Христа! „Расколникот е непријател на олтарот, бунтовник против Жртвата Христова, предавник на верата, крадец на благочестието, непокорен слуга кој гради други олтари и со лажно жртвопринесување, ја сквернави вистинската Жртва Господова“. Расколот заведува со привидна праведност, со која се задоволуваат скриените страсти: гордоста, зависта, непослушанието […]

Прочитај повеќе

Страница 1 од 7

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén