Еве што мислат бугарските аналитичари за МПЦ, во емисијата „Вера и општество” на Бугарската национална телевизија – БНТ1.

На 17.05.2014 г., на водителот Горан Благоев му гостуваа новинарите и аналитичари Коста Филипов и Николај Крстев.

Аналитичарот Коста Филипов во истата емисија го искажа своето мислење за МПЦ.