Датум: октомври 11, 2020

Сојот, а не бројот

”Нашата Црква го цени квалитетот, а не квантитетот. Не е важен бројот на верници, туку искреноста и длабочината на нивната вера. Тоа ни го кажува и самиот Господ, и Исус, кога раскажува за случката во пустината додека Мојсеј ги чувал овците на својот дедо Јотор. Ја здогледа капината како гори, а не согорува. Мојсеј се […]

Прочитај повеќе

Свети Јован Милостив: Подобро никогаш да не се причестиш отколку да се причестуваш во раскол или ерес

Дека е подобро човек никогаш да не се причести, отколку да се причестува во расколничката МПЦ, ни сведочат и зборовите на Светиот Јован Милостив. Тој му пишувал на Светиот Јерусалимски Патријарх Софрониј, а истото секогаш им го говорел и на православните верници, велејќи: – Никој од верните, никогаш и по ниту една цена да нема […]

Прочитај повеќе

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén