Месец: март 2020 (Страна 1 од 2)

Јавачи на апокалипсата

Девастирачката сила на расколот се огледува на дело преку пандемијата. Светот тоне пред закана од вирусот кој најпрво влезе во Црквата како вирус на раскол. Кога Црквата е во обид да се руши, се руши и светот со неа, зашто Црквата го држи светот. Што направија јавачите на апокалипсата заедно со паствата која слепо ги […]

Прочитај повеќе

#СедиДома и размислувај што нѐ снајде

Вирусот на расколот / The Schism Virus

Од раскол во Соборноста на Црквата се пристапува само со покајание. Никако поинаку. Погледни го видеото:

Прочитај повеќе

Ваша светост Вартоломеј Архонтонис, повлечете ја одлуката за непокајаните расколници, вратете го единството во православната Црква, спасете го светот од гневот Божји кој нѐ снајде со вирусот на расколот. Ако не заради православните, заради Римјаните кои толку многу ги љубите, а кои сега масовно страдаат заедно со сите нас.

Ваша светост Вартоломеј Архонтонис, повлечете ја одлуката за непокајаните расколници, вратете го единството во православната Црква, спасете го светот од гневот Божји кој нѐ снајде со вирусот на расколот. Ако не заради православните, заради Римјаните кои толку многу ги љубите, а кои сега масовно страдаат заедно со сите нас. Повеќе на:

Прочитај повеќе

Дали истанбулскиот патријарх има болна амбиција да биде источен папа?

Православната наука за црквата се темели на Соборноста, Соборите на архијереи се тие кои одлучуваат на сеправославно ниво и тука истанбулскиот патријарх е прв по чест во заедница со сите други православни патријарси и епископи. Кај римокатолиците за сѐ си одлучува само папата, таму нема демократичност. Сведоци сме дека денес истанбулскиот патријарх се обидува да […]

Прочитај повеќе

„COVID-19” како вирус на деструкција во Црквата. Ако некој треба да покаже власт во однос на вирусот, прв Вартоломеј Архонтонис треба, без рамен на себе.

„Ги видов душите заклани заради словото Божјо и за сведоштвото, викаа со висок глас, велејќи: – До кога, Владико, свети и вистинити, нема да судиш и да им се одмаздуваш за нашата крв на оние, што живеат на земјата? – И им се рече да починат уште малку време, додека не се дополни бројот на […]

Прочитај повеќе

Еден цивилизиран народ не смее да си дозволи да се однесува нечовечки, ниту кон коските на своите воени непријатели, а уште помалку, кон коските на блиските народи кои учествувале во неговото ослободување од Турците

Еден цивилизиран народ не смее да си дозволи да се однесува нечовечки, ниту кон коските на своите воени непријатели, а уште помалку, кон коските на блиските народи кои учествувале во неговото ослободување од Турците. Но, со овој филм, МПЦ-овскиот раскол си го покажува своето лице на оѕверен крадец. Погледни го видеото:

Прочитај повеќе

Ефтов: Комунистичката партија на Македонија ја обнови МПЦ

Во низата јавни личности и новинарот Васко Ефтов потврди дека Комунистичката партија на Македонија ја “возобновила”, т.е. ја создала МПЦ како расколничка групација. И сега расколничката МПЦ сака сите православни цркви да ѝ признаат комунистичко “возобновување”. Ете тоа е таа површна леснотија на постоењето на расколничката МПЦ. Погледни го видеото:

Прочитај повеќе

Вака исто, како денес некрстениот Мило во Црна Гора, на времето и безбожникот Крсте Црвенковски ја посака и си ја “доби” МПЦ, арно ама, до ден-денес, никој не му ја признава.

Вака исто, како денес некрстениот Мило во Црна Гора, на времето и безбожникот Крсте Црвенковски ја посака и си ја “доби” МПЦ, арно ама, до ден-денес, никој не му ја признава. Повеќе на:

Прочитај повеќе

Сакаат ли верниците на расколничката МПЦ автокефалија која секое попче ќе може да не им ја признава?

За какво фелерично, без сеправославна согласност, признавање се бори расколничката МПЦ, кое нема да го обврзува дури и еден обичен поп, на пример, од Пирејската митрополија (дел од Атина). Гледаме како, во Неделата на Православието, овој поп го предал на анатема водачот на расколничката ПЦУ, Епифаниј, за кого вели дека не може да го смета […]

Прочитај повеќе

Страница 1 од 2

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén