Месец: февруари 2020 (Страна 2 од 2)

Расколникот Стоиљковиќ целосно изолиран

Во Скопје беше прославен денот на државноста на Србија. На прославата беа присутни мнозина, меѓу кои техничкиот премиер Оливер Спасовски и министерот од Владата на Србија, Зоран Ѓорѓевиќ. За волја на вистината ја видовме и канонската Црква. Но каде беше на овој значаен празник самоумислениот „лидер” на Србите, расколникот Стоиљковиќ? Нели е тој многу почитуван […]

Прочитај повеќе

Може ли МПЦ „да дојде на себеси“? (Во неделата на блудниот син, хроника за синовите на расколот од МПЦ)

1959г.: Бог им ја даде Црквата за да бидат во заедница со православните народи; 1967г.: Си заминаа од домот Божји – Црквата, за да го потрошат Божјото наследство живеејќи блудно како „автокефални“ во раскол; 2020г.: Живеат од чување туѓи свињи. Ја имаат потрошено целата благодат. Духовно се дотолку изгладнети, што им завидуваат и на свињите […]

Прочитај повеќе

Дали Владо Наумов ја управува МПЦ наместо Стефан и останатата расколничка братија?

Дали Владо Наумов ја управува МПЦ наместо Стефан и останатата расколничка братија? Повеќе на:

Прочитај повеќе

Црквата нема да умре дури и ако се премести или умре Вселенскиот Трон

Ова се зборовите на познатиот грчки старец, големиот познавач на Светите Канони, бескомпромисниот застапник на Светото Предание и критичар на Екуменизмот, Епифаниј Теодоропулос, упатени во отворено писмо до цариградскиот патријарх Атинагора, инаку зборови многу актуелни во сегашно време со последниве излети на сегашниот патријарх Вартоломеј: “Неброено пати е попожелно да се искорени историскиот Трон Цариградски […]

Прочитај повеќе

омос и “томос”, дали просечниот расколник ја знае разликата? Дали МПЦ знае дека признавањето од Истанбул не значи признавање и од сите други?

Дали просечниот расколник (како посочениот пример) ја знае разликата помеѓу вистинскиот, автокефален Томос и “томос”-от кој расколничката МПЦ сака да го добие од Истанбул, а може само да сонува дека ќе го добие. Јавноста и новинарите треба да поставуваат прашање: Дали МПЦ ќе може да врши канонизација на светител без патријаршијата од Истанбул? Дали знаат […]

Прочитај повеќе

Заев ѝ испратил ЅМЅ на Десковска: Укинување на владеењето на правото е тоа што не ја регистрирате ПОА (пародија)

Со оглед на тоа што власта одбива да ја спроведе пресудата од Европскиот суд за човекови права во Стразбур со кој ѝ се наложува на власта да ја регистрира ПОА, и тоа одбивање претставува флагрантно кршење на законот од страна на власта, која влијае и врз судијката Дончевска да не ја спроведе стразбуршката пресуда, а […]

Прочитај повеќе

To archimandrite Romanos: If he is first without equals, than he is completely alone

Orthodoxy means Catholicity. We recognize that the Patriarch of Istanbul (Oikoumene was the Eastern Roman Empire, which today does not exist, but if you want we do not have problem to say Ecumenical Patriarch) is first among the equals, but not first without equals, because that means that he is alone, and, to be alone, […]

Прочитај повеќе

Расколничката М”пц” била основана и работела за Тито со цел да се уништува Црквата, која ни вратите на пеколот нема да ја уништат

Како што и денес М„пц“ работи за политички интереси, така и во минатото М„пц“ работела за политиката, но таа на Тито. Документот на ЦИА од 1952 година на најсликовит начин опишува со каква цел е основана расколничката М”пц”, дека била дел од една поширока и посепфатна кампања за слабеење и уништување на Црквата на овие […]

Прочитај повеќе

Страница 2 од 2

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén