Датум: јануари 22, 2020

Митрополит Гаврил (БПЦ): “Македонска црква” немало никогаш и ние категорично нема да дозволиме да бидат признати со име Охридска Архиепископија. За нас и за сите православни, СПЦ е мајка црква на МПЦ.

Од овој став на Митрополитот ловчански Гаврил произлегува дека покрај името, расколничката МПЦ конечно ќе мора да го менува и нејзиниот Устав, во кој има напишано многу невистини, но и грабежи од историјата на други помесни цркви.   Еве го и останатиот дел од изјавата на Митрополитот Гаврил: „Мнение на целата православна Црква е дека […]

Прочитај повеќе

Две деценискиот аутизам на властите од С. Македонија во однос на верската дискриминација

По 18 години прогон на граѓанските права и верски слободи на ПОА од страна на властите на С. Македонија, можеме веќе од некоја временска дистанца да изнесеме противаргументи од страна на институциите надвор од РСМ, како и од јавните личности во нашата земја, за бесмислените и политички монтирани процеси. Архиепископот охрдиски и Митрополит скопски г. […]

Прочитај повеќе

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén