Расколничкиот архимандрит Григориј Настевски пишува: “Врховистички провокации кон Македонија и кон Охридската архиепископија 😊 МПЦ) не прекинале да постојат до ден денес; Барањето, пак, Бугарската (Трновска) патријаршија да биде мајка Црква на МПЦ (Охридската архиепископија[8]), во чијшто Устав е инкорпорирана, прво е преседан (и парадокс), второ е девастирачко‒бугарофилска тенеденција што никако не води кон самостојна […]

Прочитај повеќе