Месец: октомври 2019 (Страна 1 од 2)

Апел до новинарите во Р.С. Македонија

Почитувани новинари, ви се обраќам пред сè како засегнат граѓанин, но и како правник, за една сериозна состојба во нашето општество, која без престан медиумски се игнорира! Имено, на официјалниот сајт на Православната Охридска Архиепископија (ПОА), излезе информација за кореспонденцијата на ПОА со Основниот суд Скопје 2, во однос на судската регистрација на оваа Црква, […]

Прочитај повеќе

Дарко Џого за заблудите на Цариградскиот Патријарх

Издвојуваме впечатливи парафрази: “Моќта ги воспоставува “фактите”. Веста дека Православната црква на Елада одлучи да ја признае „Православната црква на Украина“ не ги изненади познавачите на односите во Православието. Кога односите помеѓу Москва и Цариград ќе се постават на рамниште на расната солидарност, за теоријата на крвта и телото, за Хелени и варвари, за судирот […]

Прочитај повеќе

ЕКСКЛУЗИВНО: ООН констатира кршење на верските права во Северна Македонија

Специјалниот известувач на Организацијата на Обединетите Нации, г-динот Ахмед Шахид, во својот извештај до „Советот за заштита на човековите права при ООН“, констатира фактичко нарушување на правата за слобода на вероисповед на членовите на Православната Охридска Архиепископија (ПОА), од страна на властите во Република Северна Македонија. Извештајот е поднесен во првата половина на годинава, а […]

Прочитај повеќе

Патријарх Павле: Да се издржи до крај!

Патријарх Павле: “Неволји имаме многу, не само од непријателите или од незнабожците, туку ги имаме и од оние кои велат дека се Христијани. И, сега ние гледаме како тие Христијани постапуваат нечовечки… Кога така би постапувале и ние, би биле уште повеќе осудени: на кого му е дадено многу, од него многу и се очекува! […]

Прочитај повеќе

Идеолошки расцеп во МПЦ: расколничкиот архимандрит Григориј Настевски против расколниците Наум, Партениј

Расколничкиот архимандрит Григориј Настевски пишува: “Врховистички провокации кон Македонија и кон Охридската архиепископија 😊 МПЦ) не прекинале да постојат до ден денес; Барањето, пак, Бугарската (Трновска) патријаршија да биде мајка Црква на МПЦ (Охридската архиепископија[8]), во чијшто Устав е инкорпорирана, прво е преседан (и парадокс), второ е девастирачко‒бугарофилска тенеденција што никако не води кон самостојна […]

Прочитај повеќе

Не биди веќе наемник и роб на расколот, туку врати се во Црквата како син

Власта во Северна Македонија ги крши основните човекови права и верски слободи на дел од своите граѓани

Со судско-полициското шиканирање за атер на расколничката МПЦ, власта во Северна Македонија допрва ќе биде изложувана на столбот на срамот, особено затоа што одбива да ја спроведе одлуката од Стразбур за регистрација на Православната Охридска Архиепископија. Во такви околности на државен прогон, преку одбивање на регистрацијата и судските прогони против Архиепископот Јован кои сè уште […]

Прочитај повеќе

Кога МП”Ц” ќе стане Црква?

МПЦ некогаш беше црква, но 1967 г. својата сила ѝ ја отстапи на Комунистичката партија, па така до ден денешен со неа тотално анахроно си раководат политичарите. Кога ќе престане да ја имитира државата и кога ќе се врати во Соборноста, МПЦ тогаш повторно ќе стане Црква. Во тој контекст, неколку реченици на светиот Николај […]

Прочитај повеќе

Дваесет години дрвен дедо

Дваесет години откако дедо Стефан се претстави на чело на расколот. Две децении крајна пасивност што се граничи со мртвило. Судејќи според неактивноста и неделата кон ПОА, човеков буквално ко да умрел пред дваесет години, бидејќи оттогаш, освен мизерните афери (хотел Изгрев, Говрлево, и т.н.), нема ништо сторено кое би му служело на чест, та, […]

Прочитај повеќе

Радмила Заревска е манипулатор и лажга

Секако дека читателите имаат право да читаат што сакаат, но на гурманите на пишаниот збор им препорачуваме, доколку сакаат, подобро да не се хранат со манипулациите и лагите на пуленката на Вале Божиновска (која во груевизмот повикуваше на ноќ на ножевите), значи да не се хранат со лагите кои Радмила Заревска ги тресе од нејзината […]

Прочитај повеќе

Страница 1 од 2

Овозможено од WordPress & Темплејт на Anders Norén