“Ние сме длабоко убедени дека враќањето во црковно единството и добивањето автокефален статус во Црквата, не треба да биде изведено преку легализирање на расколот како замена за Црквата Христова… Историските искуства покажуваат дека недостатокот на канонска свест и послушност кон Црквата, недостатокот на соборно изграден став за важни верски прашања, недостатокот на трпение и разбирање, гордоста и мешањето на политичките фактори во црковните работи – сето тоа води, не кон црковно единство, туку кон раскол! Затоа, таквиот пат е погрешен и Црквата Христова не смее да го следи” – од соопштението на Светиот Синод на Украинската Православна Црква
Линк: