За какво фелерично, без сеправославна согласност, признавање се бори расколничката МПЦ, кое нема да го обврзува дури и еден обичен поп, на пример, од Пирејската митрополија (дел од Атина).

Гледаме како, во Неделата на Православието, овој поп го предал на анатема водачот на расколничката ПЦУ, Епифаниј, за кого вели дека не може да го смета ни за мирјанин, бидејќи е надвор од единството на Црквата.

Повеќе на: