Сè она што своевремено беше мотив за митрополитот Теодосиј Гологанов писмено да бара унија со папата, буквално истите политички идеали веќе 50 години слепо ги следи и расколничката МПЦ, без успех пишувајќи писма до Москва, Софија и Цариград, обидувајќи се да биде примена во Црквата преку исповедање на вера во нацијата.

Сепак, изгледа во право бил Гологанов дека на таквата вера местото и е во политичка црква – држава, каква што е таа на папата. И натаму оди работата, медиумите се егзалтирани и денес ја продолжуваат кампањата на Гологанов.

Линк:
Линк2: