Прашањето на МПЦ воопшто не е во дневниот ред за средбата помеѓу патријарсите Неофит и Вартоломеј

Бугарскиот патријарх за БГНЕС изјави дека ќе се обиде да го покрене ова прашање, но само ако дозволи времето и ако има спремност од другата страна да се разговара на таа тема.

Очигледно дека БПЦ не покажува интерес посериозно да се ангажира за признавањето на автокефалноста на МПЦ, барем не со таков интензитет и динамика како што пред средбава се надеваа во МПЦ.

МПЦ тврдеше дека во Истанбул ќе се разговара за нив, но очигледно МПЦ запаѓа во тежок безизлез.

Прочитајте повеќе на: