Нормално дека веќе две-три години од промената на власта е прекината градбата на храмот познат како “црквата на Грујо”.

Тоа е само манифестација на суштината на расколничката МПЦ, чии храмови не се градат заради евхаристија, туку за освојување на јавниот и духовниот простор од страна на политиката.

Слично како што за време на Римското Царство владетелите биле величани како да се божества, така и нашиот Грујо, за време на своето владеење, на МПЦ им беше повеќе од Pontifex Maximus.

Денес, пак, Зајко им е архиепископ на кого му ги имаат препуштено сите овластувања, да ги препродава како да се ајвар.

Линк: