Како одговор на братскиот собир на патријарси и претстојатели на православни цркви, кој се одржа во Аман, неофицијално излегоа информации дека Патријархот Вартоломеј ретерирал од своите претходни тврди ставови и дека ќе свика сеправославна средба.

Со тоа тој ќе се обиде да излезе од самонаметнатата изолација и да си ја врати иницијативата за сочувување на соборниот карактер на Црквата.

Повеќе на: