Во наци-окултен стил со навивачка бакљада започна расколничката приватна журка на Партение.

Тажна слика од древното светилише кое е претворено во навивачка арена.

Наместо бројно монаштво од целото православие да се збереше во Бигорски на сеправославна прослава, гледаме како тотално несоодветно за манастирски амбиент – се прави бакљада.

На прв поглед помисливме дека е некоја свадба во Шуто Оризари, но после сфативме дека навивачите Чкембари запалиле бакљи во манастирот. Нема смисла тогаш што не ги викнале и прилепските Мајмуни.

На мнозина полека но сигурно им станува јасно дека на расколниците во Бигорски и МПЦ само тракатанци им требаат, нешто да им светлуца, за да си ја покријат површноста и празнотијата.