Во своето целовечерно интервју за ТВ Нова, емитувано на 05.12.2017 година, Митрополитот Преспанско-Пелагониски Петар од МПЦ, изнесе низа ставови противречни на оние од писмото до Синодот на БПЦ, на коешто и самиот е потписник.

За бугарската публика го издвојуваме категоричното тврдење од насловот на оваа објава, за усвитените глави во Бугарија да намалат „доживување“ и да размислат уште еднаш, со кого тоа всушност си фатиле работа!?