Од една реченица може да се види целата суштина на расколот на МПЦ:
“Teтовско-гостиварскиот митрополит г. Јосиф одржа беседа во која преку евангелските стихови од Матеевото евангелие, се обиде, како што рече, да го отслика непокорот на светата Македонска православна црква“.

Добро приметил Свети Пајсиј светогорец за вакви случаи кога напишал: „Смирен човек никогаш нема да отиде надвор од Православието “.