Тамам човек ќе помисли дека допреле “дно дна”, и МПЦ веднаш тука за да го побие, покажувајќи дека за нив, за расколничката МПЦ дното е несогледливо, непрегледно пространство.

Расколничкиот “архибандит” Никодимос Царкњас, при сценографија од 19 век, со улаво шизофрени симболи (т.е. како христијанин, макар и расколник, застанат покрај сонцето од Вергина, украден знак за задгробен живот од елинската многубожечка религија), безочно шири говор на омраза, хушкајќи, с’скајќи ги слушателите дека името го смениле: људе прости, људе непатриоти (Царкњас има кантар за мерење патриотизам, тој ли е критериумот, кажете па да знаеме?!), људе што мислат само за пари и бизнис!

И сега доаѓа врвот! Царкњас несакајќи ја открива вистината дека МПЦ не е Црква, туку етно клуб, докажувајќи дека расколниците не го црпат идентитетот од Бога, туку од тоа што скапува и шири непријатна миризба! Значи, Царкњас театрално си го поставува прашањето што го мачи секој расколник и вели: да си го мениш името, па за шо да живиш на овој свет?

Ццццаркњасе, родителите ти дале име и ти си го сменил тоа име тогаш кога си се замонашил, за да живееш за Бога, а не за политички нации и граници, кои денес се, утре не се.

Како претставник на МПЦ, Царкњас само посведочи дека МПЦ е анахрона организација, без визија. Ако утре се избришат сите граници во Европа (сега ги има уште во мочуриштето, познато како Западен Балкан), и првенствено се истакнува европскиот идентитет (како во САД американскиот, па потоа етничкиот), тогаш балонот МПЦ ќе се издува, испуштајќи смешен звук, а веќе и го прави тоа, за што ни сведочи, расчинетиот бивш верен клирик на Грчката Црква, а откако таму го расчинија, сега еМПеЦе-овски идеолог Царкњас!

МПЦ – ЦЦЦЦЦАРКЊАС (видео)Тамам човек ќе помисли дека допреле “дно дна”, и МПЦ веднаш тука за да го побие, покажувајќи дека за нив, за расколничката МПЦ дното е несогледливо, непрегледно пространство.Расколничкиот “архибандит” Никодимос Царкњас, при сценографија од 19 век, со улаво шизофрени симболи (т.е. како христијанин, макар и расколник, застанат покрај сонцето од Вергина, украден знак за задгробен живот од елинската многубожечка религија), безочно шири говор на омраза, хушкајќи, с’скајќи ги слушателите дека името го смениле: људе прости, људе непатриоти (Царкњас има кантар за мерење патриотизам, тој ли е критериумот, кажете па да знаеме?!), људе што мислат само за пари и бизнис!И сега доаѓа врвот! Царкњас несакајќи ја открива вистината дека МПЦ не е Црква, туку етно клуб, докажувајќи дека расколниците не го црпат идентитетот од Бога, туку од тоа што скапува и шири непријатна миризба! Значи, Царкњас театрално си го поставува прашањето што го мачи секој расколник и вели: да си го мениш името, па за шо да живиш на овој свет?Ццццаркњасе, родителите ти дале име и ти си го сменил тоа име тогаш кога си се замонашил, за да живееш за Бога, а не за политички нации и граници, кои денес се, утре не се.Како претставник на МПЦ, Царкњас само посведочи дека МПЦ е анахрона организација, без визија. Ако утре се избришат сите граници во Европа (сега ги има уште во мочуриштето, познато како Западен Балкан), и првенствено се истакнува европскиот идентитет (како во САД американскиот, па потоа етничкиот), тогаш балонот МПЦ ќе се издува, испуштајќи смешен звук, а веќе и го прави тоа, за што ни сведочи, расчинетиот бивш верен клирик на Грчката Црква, а откако таму го расчинија, сега еМПеЦе-овски идеолог Царкњас!

Публикувахте от Соборно Православие – Aнализи в Събота, 3 август 2019 г.