За нас е неприфатливо претставници на БПЦ да учествуваат на прославата во Охрид, по повод 1000 годишнината од основањето на Бугарската Охридска Архиепископија, бидејќи со своето присуство таму БПЦ би прифатила една нова црковна формација, која што себеси се нарекува МПЦ-ОА, а е создадена од политички причини пред само неколку децении, преку ваквото чествување да биде признаена и да си ја присвои црковната историја на бугарскиот народ.
Линк: