Во нашево опкружување сè уште вегетираат рецидиви од режимот, најблиски помошнички на онаа фигура што повикуваше на ноќ на ножевите, а кои сега во истиот дух повикуваат на верска омраза и нетолеранција.

Бројката од никогаш не го правела квалитетот, но кога помошничката на ноќта на ножевите повикува да се преброиме, ајде да и’ удоволиме: ПОА како нераскинлив дел од Едната, Света, Соборна и Апостолска Црква, е толку по бројност што расколниците од МПЦ кои не се дел од Соборното Православие изгледаат како пола пајтон-црква што врти во круг околу плоштад.

Ова го пишуваме не дека се мешаме во изборот на МПЦ да пребива во раскол, туку само да покажеме дека погледот на рецидивите на режимот е изопачен и со таквиот ментален страбизам очигледно никаде не се оди.

На таквиот поглед, утре и да се реши прашањето на расколот, и тоа нема да му се гледа исправно.

Повеќе: