Шурувањето со Бугарите на лаже-старецот Партениј, му донесе „граѓанство“ на Европа.
И не само на Европа, нека стане почесен граѓанин и на Азија ако треба, но никогаш, додека го држи неговото расколничко поведение, нема да стане „граѓанин“ на Соборната Црква.
Токму за него се изречени зборовите на Спасителот: „Тешко вам, кога ќе почнат сите луѓе да зборуваат добро за вас. Зашто така им правеа на лажните пророци и нивните татковци!“ (Лука 6, 26.)
Линк: