Дека исфорсираното создавање на МПЦ беше комунистичка фарса од која треба да се извлече поука, историјата ни го покажа преку иронија.

Темелите на државата беа поставени во манастир и на голем христијански празник, а темелите на МПЦ беа поставени во офицерски дом на т.н. Прв црковно-народен собор.