Просополатријата на псевдостарците е присутна денес, но особено тоа идолизирање на личноста се случува во средини во кои постои некој суштински недостаток. Таква средина е бездруго расколот.
Митрополитот загребачко-љубљански г. Порфириј, го објаснува ова со следнава поука: